Η προστασία των αμάχων θα πρέπει να αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας ξεκαθάρισε με παρέμβασή του, τη Δευτέρα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Αναστάσης Μητσιάλης.

Με αφορμή την τελευταία έκθεση του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε., Ban Ki-moon, για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις, ο Έλληνας πρέσβης σημείωσε ότι οι άμαχοι συνιστούν μια πιεστική πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα μέσα σε στο «σύγχρονο διεθνές περιβάλλον αστάθειας, πολιτικής αναστάτωσης και συγκρούσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα περισσότερα θύματα σε αυτές τις ένοπλες συγκρούσεις είναι άμαχοι. Τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η απώλεια ζωών και οι τραυματισμοί, η σεξουαλική βία, η παρεμπόδιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ο εκτοπισμός των πληθυσμών και το πλέον σημαντικό, η ατιμωρησία των υπευθύνων», εξήγησε.

Αναφερόμενος στο ρόλο των εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε. κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης, έγκυρης και ανεξάρτητης καταγραφής των γεγονότων, έτσι ώστε να αποφευχθούν βιαιότητες και ακρότητες, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα προστασίας των ίδιων των δημοσιογράφων, που είναι «η φωνή της αλήθειας και άμαχοι και οι ίδιοι σε ζώνες ένοπλων συγκρούσεων».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης