Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ κάλεσε χθες τη Βραζιλία να επιτρέψει στον πρώην πρόεδρο Λούΐζ Ινάσιου ‘Λούλα’ ντα Σίλβα, ο οποίος κρατείται για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, δεδομένου ότι δεν έχουν εξετασθεί όλες οι προσφυγές του στη δικαιοσύνη.

Η επιτροπή, που αποτελείται από ειδικούς στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, αποφάνθηκε επί της επείγουσας προσφυγής που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Λούλα στις 27 Ιουλίου στη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σύντομη ανακοίνωσή της, η Επιτροπή «καλεί τη Βραζιλία να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο που θα επιτρέπει στον Λούλα να ασκήσει τα πολιτικά του δικαιώματα μέσα από τη φυλακή, ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές» του Οκτωβρίου 2018.

Καθώς οι δικηγόροι του Λούλα έχουν ασκήσει διάφορες εφέσεις ενάντια στην απόφαση του εφετείου για φυλάκισή του, η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ υπογραμμίζει πως η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου δεν μπορεί να ακυρωθεί, «παρά μόνον αφότου οι δικαστικές εφέσεις θα έχουν εξετασθεί με ισότιμο τρόπο», προκειμένου να αποφευχθεί η προξένηση μίας «ανεπανόρθωτης αδικίας» στο πρόσωπο του 72χρονου Λούλα.

Ένα από τα μέλη της Επιτροπής, ο Ολιβιέ ντε Φρουβίγ , μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, επεσήμανε πως οι εφέσεις που έχει καταθέσει στα ανώτατα δικαστικά όργανα της χώρας του ο Λούλα «μπορούν να καταλήξουν στην ακύρωση της καταδίκης του» για διαφθορά. Όπως τόνισε οι δικηγόροι του Λούλα ζήτησαν από την Επιτροπή να αποφανθεί επειγόντως σε τρία αιτήματα: την άμεση αποφυλάκισή του, την πρόσβασή του στα μέσα ενημέρωσης και στα όργανα του κόμματός του και την δυνατότητά του να είναι υποψήφιος. Η επιτροπή απέρριψε τα πρώτα δύο αιτήματα, αλλά ενέκρινε το τρίτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να δωθεί άδεια στον Λούλα «να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία» ακόμη και μέσα από τις φυλακές της Κουριτίμπα, στη νότιο Βραζιλία, πρόσθεσε ο ίδιος.
Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά πως «τα συμπεράσματα της Επιτροπής του ΟΗΕ έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δικαστικώς δεσμευτικά», πλην όμως δεσμεύθηκε πως θα τα «διαβιβάσει στις δικαστικές αρχές».

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή της εισαγγελίας περιορίσθηκε στο να απαντήσει ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι να πούμε».

Η διάδοχος του Λούλα στην προεδρία, προτού κι εκείνη καθαιρεθεί το 2016, Ντίλμα Ρούσεφ εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την πρόταση της Επιτροπής: «Ο Λούλα είναι αθώος. Ο Λούλα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας», σημείωσε η Ρούσεφ στον λογαριασμό της στο Twitter, ενώ στελέχη της δεξιάς εξέφραζαν την ίδια ώρα την απαρέσκειά τους

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης