Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απαγόρευσε στα αστυνομικά τμήματα να χρησιμοποιούν συγκεκριμένο στρατιωτικό υλικό και επέβαλε περιορισμούς στη χρήση ασπίδων και άλλου είδους εξοπλισμού, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στις αμερικανικές πόλεις εξαιτίας των φόνων άοπλων Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά, που αποφασίστηκαν με εκτελεστικό διάταγμα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσι, όπου προώθησε τις προσπάθειες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των αστυνομικών και των κοινοτήτων τις οποίες υπηρετούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα μπόρεσαν να αποκτήσουν εξοπλισμό του αμερικανικού στρατού μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι υποστηρικτές του μέτρου αυτού τονίζουν ότι ο εξοπλισμός είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την επιβολή του νόμου, οι επικριτές του διαμαρτύρονται για τη στρατιωτικοποίηση των δυνάμεων της τάξης στους αμερικανικούς δρόμους.

Ο δημόσιος διάλογος έχει ενταθεί έπειτα από σειρά θανατηφόρων περιστατικών αντιπαράθεσης μεταξύ μαύρων και αστυνομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάικλ Μπράουν, ένας άοπλος έφηβος, πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι τον Αύγουστο, γεγονός που πυροδότησε διαδηλώσεις και ταραχές.

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν ο 50χρονος Αφροαμερικανός Ουόλτερ Σκοτ πυροβολήθηκε με πέντε σφαίρες πισώπλατα από αστυνομικό στο Βόρειο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας και ο 25χρονος Φρέντι Γκρέι υπέκυψε στη Βαλτιμόρη, μετά τον τραυματισμό του στη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια κράτησής του από την αστυνομία.

Ο θάνατος του Γκρέι πυροδότησε μερικές από τις χειρότερες ταραχές σε αμερικανική πόλη, από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και του ινστιτούτου Ipsos που διεξήχθη μετά τις διαδηλώσεις στη Βαλτιμόρη, το 69% των ερωτηθέντων είπε ότι η Αμερική έχει σοβαρό φυλετικό πρόβλημα. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων είπαν ότι υπάρχει περισσότερος ρατσισμός στις ΗΠΑ από ό,τι η χώρα θέλει να παραδεχτεί.

Στον απόηχο των ταραχών στη Βαλτιμόρη, ο Ομπάμα μίλησε περισσότερο για το φυλετικό θέμα, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας του στο Μπρονξ για την αύξηση των ευκαιριών για τους νέους άνδρες της μειονότητας και κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη φτώχεια στην Ουάσινγκτον.

«Φυλετικά ζητήματα απασχόλησαν περισσότερες φορές τη χώρα πέρυσι. Μετά το Φέργκιουσον, βλέπουμε όλο και πιο συχνά ζητήματα που ήρθαν στην επιφάνεια σε κοινότητες» δήλωσε ο Ράσαντ Ρόμπινσον, εκτελεστικός διευθυντής της colorofchange.org, μιας οργάνωσης που έχει στόχο την ενίσχυση της πολιτικής φωνής της κοινότητας των μαύρων στην Αμερική.

Η απαγόρευση του Ομπάμα, η οποία ουσιαστικά εμποδίζει τον αμερικανικό στρατό να παρέχει ορισμένο εξοπλισμό στην τοπική αστυνομία, σημαίνει ότι ερπυστριοφόρα οχήματα ανθεκτικά στις εκρήξεις σαν τα άρματα μάχης και άλλο παρόμοιο στρατιωτικό υλικό θα δεν θα επιτρέπεται στο εξής να χρησιμοποιούνται από την αστυνομία, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε έκθεση του που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Ομπάμα στο Κάμντεν.

Για άλλους τύπους εξοπλισμού, όπως τα οχήματα κατηγορίας MRAP και οι ασπίδες για την αντιμετώπιση ταραχών, τα αστυνομικά τμήματα θα πρέπει να παρέχουν πρόσθετους λόγους που να αιτιολογούν τη χρήση τους.

Δύσκολη η εξισορρόπηση

Οι παρατηρήσεις του Ομπάμα στο Κάμντεν σηματοδοτούν την τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερις εβδομάδες που ο αμερικανός πρόεδρος συμμετέχει σε εκδήλωση για να μιλήσει για τις ιδέες του για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις φτωχές κοινότητες Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα, ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος της χώρας, ήταν πολλές φορές απρόθυμος να συζητήσει φυλετικά ζητήματα.

Μετά τον θάνατο του άοπλου μαύρου έφηβου Τρέιβον Μάρτιν από πυρά ενός εθελοντή φύλακα κοινότητας το 2012, ο Ομπάμα μίλησε για το θέμα χρησιμοποιώντας προσωπικούς όρους, λέγοντας ότι αν είχε γιο, αυτός θα έμοιαζε στον Μάρτιν.

Απαντώντας σε ερώτηση το 2009, ο Ομπάμα δήλωσε ότι πιστεύει πως η αστυνομία στο Κέμπριτζ της Μασσαχουσέττης είχε ενεργήσει «βλακωδώς» όταν συνέλαβε τον Αφροαμερικανό Χένρι Λούις Γκέιτς, καθηγητή του Χάρβαρντ, τον οποίο είχε περάσει για διαρρήκτη μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Ο Ομπάμα επικρίθηκε από οργανώσεις της αστυνομίας, οι οποίες τον κατηγόρησαν ότι προβαίνει σε σχόλια πριν λάβει γνώση όλων των λεπτομερειών της υπόθεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης