Ο Ομπάμα εξουσιοδότησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015, 14:15
Ο Ομπάμα εξουσιοδότησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων
Του Κώστα Μπετινάκη

Η πρόφαση ήταν ότι με τον τρόπο αυτόν προστατεύονται οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που έχουν σταλεί στη Συρία, για την εκπαίδευση των αντικαθεστωτικών ανταρτών. Έτσι την Παρασκευή 31 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη αεροπορική επιδρομή αμερικανικών μαχητικών εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει δώσει εντολή για την αεροπορική προστασία των εκπαιδευτών που έχει στείλει η Ουάσιγκτον στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, δήθεν για να τους δείξει τρόπου αντιμετώπισης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Τώρα πλέον επισήμως οι ΗΠΑ συμμετέχουν στον συριακό εμφύλιο και τάσσονται στο πλευρό των αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Η στροφή αυτή στην αμερικανική πολιτική επισημάνθηκε από Αμερικανό αξιωματούχο –που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του- σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή στην Wall Street Journal.

Ως τώρα, τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών που συμμετέχουν στην «συμμαχία των προθύμων» έπλητταν αποκλειστικά θέσεις που ανήκαν ξεκάθαρα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη βόρεια κυρίως Συρία, παραβιάζοντας τον συριακό εναέριο χώρο, ενώ οι επίσημες συριακές αρχές έκαναν τα... στραβά μάτια.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου όμως, πρόσθεσε στον κατάλογο εκείνων που θα δέχονται επίθεση από τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές και όσους επιτίθενται σε βάσεις όπου εκπαιδεύονται (από Αμερικανούς) και εξοπλίζονται με αμερικανική χρηματοδότηση αντικαθεστωτικοί αντάρτες.

Ως τώρα, ο9ύτε το Πεντάγωνο ούτε ο Λευκός Οίκος έχουν σχολιάσει επίσημα την εντολή για εμπλοκή στον συριακό εμφύλιο, όπως μετέδωσε το Reuters. Και ως τώρα, οι ΗΠΑ απέφευγαν άμεση σύγκρουση με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

«Δεν πρόκειται να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες για την εμπλοκή μας, αλλά θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαβεβαιώσουμε ότι οι δυνάμεις μας θα φέρουν σε πέρας επιτυχώς την αποστολή τους», δήλωσε αόριστα –επιβεβαιώνοντας έμμεσα την επιδρομή- ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Alistair Baskey. Για να προσθέσει πως στους Αμερικανούς εκπαιδευτές παρέχεται ευρύτατη υποστήριξη «καθώς και αμυντικά πυρά προστασίας».

Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε ότι οι αμερικανικές επιδρομές εναντίον των συριακών δυνάμεων, «αποσταθεροποιούν περαιτέρω την κατάσταση» μετέδωσε το δίκτυο RT.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov υπενθύμισε πως η Μόσχα «επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει πως η ενίσχυση με οικονομική τεχνική ή κάθε είδους βοήθεια της συριακής αντιπολίτευσης, οδηγεί σε παραπέρα αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα αυτή». Και πρόσθεσε πως την κατάσταση αυτή «θα εκμεταλλευθούν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

Το αμερικανικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ανταρτών που ξεκίνησε το Μάιο, περιλαμβάνει την εκπαίδευση 5.400 μαχητών ετησίως, μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με την WSJ, το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει σχεδιάσει να έχει εκπαιδεύσει 3.000 μαχητές ως τα τέλη του 2015. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πάντως, ως τώρα έχουν εκπαιδευθεί μόλις 60 μαχητές.
Η κατάσταση στη Συρία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, μια και οι κυβερνητικές δυνάμεις ως τώρα μάχονται όχι μόνο εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών, αλλά και μεμονωμένων εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως το συριακό παράρτημα της αλ Κάιντα (που αποκαλείται αλ Νούσρα) και των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου.

Οι εξτρεμιστικές αυτές ομάδες, εκτός από τις κυβερνητικές δυνάμεις, μάχονται και μεταξύ τους .

Το παράδοξο –αλλά τι μπορεί να θεωρηθεί κάτι τέτοιο πλέον στην περιοχή- είναι πως η αμερικανική επιδρομή εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων μιας χώρας- που νόμιμα κυβερνάται από τον πρόεδρο Άσαντ- μπορεί να θεωρηθεί επιθετική ενέργεια, εναντίον κυρίαρχης χώρας κάτι που μόνο το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να εξουσιοδοτήσει.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015, 14:15