Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συζήτησε με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου του Ιράκ την ανάγκη να ενταχθούν οι ηγέτες και αγωνιστές των σουνιτών στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, και ενώ αρκετές περιοχές του δυτικού Ιράκ είναι στα χέρια των ανταρτών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό κατά την διάρκεια συνάντησής του στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο του ιρακινού κοινοβουλίου και επικεφαλής πολιτικό των σουνιτών, Οσάμα Αλ Νουτζαφί, παρουσία και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρόεδρος κάλεσε του ιρακινούς ηγέτες να συνεχίσουν το διάλογο, έτσι ώστε οι νόμιμες αξιώσεις όλων των κοινοτήτων να μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της πολιτικής διαδικασίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος. «Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη για μέτρα και πολιτικές καταπολέμησης της τρομοκρατίας και συζητήθηκαν τα μέτρα που θα ενσωματώσουν επίσημα τις τοπικές και φυλετικές δυνάμεις στην υποδομή των υπηρεσιών ασφάλειας του Ιράκ», αναφέρεται επίσης στη δήλωση του Λευκού Οίκου.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, είχε νωρίτερα καλέσει τους κατοίκους της επαρχίας Αλ Ανμπάρ, στα δυτικά της χώρας, να « πάρουν θέση » εναντίον των ανταρτών που μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενοι από μαχητές των τοπικών φυλών. Οι αντάρτες, μερικοί από τους οποίους είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε ( η ισλαμική ομάδα EIIL που συνδέεται με την Αλ Κάιντα), ελέγχουν ολόκληρες γειτονιές του Ραμάντι, πρωτεύουσας της επαρχίας, καθώς και το σύνολο της κοντινής πόλης Φαλούτζα, 60 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης.

Οι μάχες πυροδοτήθηκαν από μια επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας στα τέλη Δεκεμβρίου εναντίον καταυλισμού σουνιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών κοντά στο Ραμάντι. Η κυβέρνηση του Ιράκ αποκαλεί τους αντικυβερνητικούς ακτιβιστές τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης