Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος πρόεδρος Ρικ Σαντόρουμ πρόκειται άμεσα να ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την εκστρατεία για το κομματικό χρίσμα, ανέφεραν πριν από λίγο μιλώντας στο Ρόιτερς «δύο πηγές με γνώση των προθέσεων του Σαντόρουμ».

Παρόμοιες πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ΜΜΕ στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγείται ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προηγείται σε όλες τις κατηγορίες του κυριότερου Ρεπουμπλικάνου αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, από την προσωπικότητα ως τη διπλωματία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, αλλά σε ό,τι αφορά την οικονομία η έρευνα καταδεικνύει ότι αυτή αποτελεί ένα αδύναμο σημείο του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Στη δημοσκόπηση για λογαριασμό των Ουάσιγκτον Ποστ και ABC, που δημοσιεύθηκε σήμερα, προκύπτει πως εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα επικρατούσε σε μία αναμέτρηση εναντίον του Μιτ Ρόμνεϊ με 51% έναντι 44%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η ίδια έρευνα -που διεξάχθηκε στο διάστημα 5-8 Απριλίου-αποφαίνεται πως ο Ρεπουμπλικανός διεκδικητής χαίρει μίας διψήφιας διαφοράς από τον πρόεδρο όταν το ερώτημα στρέφεται στην μείωση του ομοσπονδιακού δημόσιου χρέους, ενώ προηγείται και με διαφορά στήθους στην κατηγορία του χειρισμού της οικονομίας.

Τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης καταδεικνύουν πως η εικόνα του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα εν μέσω της δεινότερης οικονομικής ύφεσης μετά την εποχή του Κραχ, είναι ακόμη ευάλωτη όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών.

Από την πλευρά του, ο Ρόμνεϊ ευελπιστεί πως το επιτυχημένο επιχειρηματικό παρελθόν του θα τον βοηθήσει ως εχέγγυο αποτελεσματικότητας στην κούρσα προς τον Λευκό Οίκο, παρά τα συχνά ολισθήματα στα οποία υποπίπτει.

Μόλις το 26% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης «φαίνεται φιλικός και συμπαθής», έναντι 64% του Ομπάμα, ενώ μόλις το 29% δηλώνει πως «εμπνέεται» από τον Ρόμνεϊ σε αντίθεση με το 55% του αντίστοιχου ποσοστού του Ομπάμα.

Με την προεκλογική εκστρατεία του επικεντρωμένη στην επιχειρηματική του δεινότητα, ο Ρόμνεϊ καταφέρνει να προηγείται με 4 ποσοστιαίες μονάδες του Ομπάμα στην κατηγορία του χειρισμού των οικονομικών θεμάτων.
Όσον αφορά το ερώτημα της δημιουργίας θέσεων εργασίας, οι δύο δυνητικοί αντίπαλοι βρίσκονται καθηλωμένοι σε μία στατιστική ισοπαλία, με τον Ομπάμα να συγκεντρώνει το 46% και τον Ρόμνεϊ το 43%, στα όρια του στατιστικού λάθους των 3,5 μονάδων της έρευνας.

Ο Ρόμνεϊ έχει καθαρό προβάδισμα μόνον σε μία κατηγορία, στη διαχείριση του ομοσπονδιακού χρέους, με το 51% των 1.100 ερωτηθέντων να θεωρούν πως θα κάνει καλύτερη δουλειά από τον Ομπάμα, τον οποίο εμπιστεύεται το 38%.

Η έρευνα καταδεικνύει πως οι δύο υποψήφιοι καταγράφουν μεγάλα χάσματα ως προς την υποστήριξή από διάφορες κοινωνικές ομάδες, με τον Ρόμνεϊ να υπολείπεται στις γυναίκες, ενώ ο Ομπάμα δεν χαίρει εκτίμησης μεταξύ των λευκών άνευ πανεπιστημιακής μόρφωσης και μέρους των λευκών ψηφοφόρων με πτυχίο.

Πηγή:ΑΠΕ,ert
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης