Ενωτικός εμφανίστηκε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης για τους πέντε αστυνομικούς που έχασαν τη ζωή τους στο Ντάλας από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Η Αμερική δεν μας ζητεί να είμαστε τέλειοι. Εξάλλου, λόγω των ατομικών ατελειών μας, οι ιδρυτές του αμερικανικού κράτους μάς έδωσαν θεσμούς έτσι ώστε να είναι βέβαιοι ότι κανείς δεν θα είναι υπεράνω του νόμου» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «η Αμερική μάς δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού χαρακτήρισε «ήρωες» τους αστυνομικούς που έχασαν τη ζωή τους, υπογράμμισε ότι απαιτείται σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ των πολιτών για μια καλύτερη κοινωνία. «Μόνο αν δουλέψουμε μαζί, μπορούμε να διατηρήσουμε σε ισχύ αυτούς τους θεσμούς» είπε, προσθέτοντας ότι «είμαι σίγουρος πως αυτοί οι αξιοθαύμαστοι άνθρωποι δεν πέθαναν για το τίποτα». «Πιστεύω ότι η θλίψη μπορεί να μας κάνει μια καλύτερη χώρα και ο θυμός να φέρει περισσότερη δικαιοσύνη και ειρήνη» συμπλήρωσε.

Πλάτη Ομπάμα στην αστυνομία

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε να υπερασπιστεί το έργο της αστυνομίας, στον απόηχο των αιματηρών περιστατικών με τους θανάτους Αφροαμερικανών από τα πυρά ενστόλων. Στην πλειονότητά τους τα θύματα δεν είχαν στην κατοχή τους όπλο και τα διάφορα video που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο θέτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις πρακτικές της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από την τελετή, ο Ομπάμα συναντήθηκε με μέλη των οικογενειών των αστυνομικών που δολοφονήθηκαν και άλλων που τραυματίστηκαν«Γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των αστυνομικών κάνει δίκαια και επαγγελματικά μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά. Αξίζουν τον σεβασμό και όχι την καταφρόνηση μας… Και όταν ο οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα με το πόσο καλές προθέσεις έχει, χαρακτηρίζει όλη την αστυνομία ως προκατειλημμένη ή μισαλλόδοξη, υπονομεύει εκείνους τους αστυνομικούς στους οποίους βασίζουμε την ασφάλεια μας. Θρηνούμε λιγότερους ανθρώπους σήμερα εξαιτίας των γενναίων πράξεων σας» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Παρά το γεγονός ότι η πρακτική της αστυνομίας ήταν αυτό που προκάλεσε την πορεία (στο Ντάλας), παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πλακάτ, συνθήματα με τα οποία οι αστυνομικοί βαθιά διαφωνούσαν, αυτοί οι άνδρες και αυτό το τμήμα της αστυνομίας έκαναν τη δουλειά τους, ως επαγγελματίες που ήταν» κατέληξε.

Έπειτα από την τελετή, ο Ομπάμα συναντήθηκε με μέλη των οικογενειών των αστυνομικών που δολοφονήθηκαν και άλλων που τραυματίστηκαν από την πιο αιματηρή επίθεση των τελευταίων 15 ετών για το συγκεκριμένο σώμα ασφαλείας.

Με πληροφορίες από Washington Post, USA Today και ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης