Να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζητάει από την G7 ο Ζελένσκι

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022, 15:20
Να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζητάει από την G7 ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα (27/6) από την Ομάδα των Επτά (G7) να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας «περιορίζοντας τις τιμές του πετρελαίου» που εξάγει η Μόσχα.

«Για εμάς, μια συνεπής λογικά θέση των χωρών της G7 όσον αφορά τις κυρώσεις είναι σημαντική. Πρέπει να ενισχυθούν κι άλλο, περιορίζοντας τις τιμές του πετρελαίου που εξάγει ο επιτιθέμενος», έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram συνοψίζοντας την παρέμβασή του μέσω βιντεοσύνδεσης στη Σύνοδο Κορυφής της G7 που διεξάγεται στη Γερμανία.

Ο Ζελένσκι ανέφερε  επίσης στο μήνυμά του πως η Ουκρανία αισθάνεται την υποστήριξη των χωρών της G7.

«Ευχαριστώ για τη βοήθεια σε ό,τι αφορά την άμυνα και τα οικονομικά που προσφέρθηκε στη χώρα μας στη μάχη της κατά της ρωσικής εισβολής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε στους ηγέτες της G7 ότι δεν έχει έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και πως η Ουκρανία πρέπει πρώτα να εδραιώσει τις θέσεις της.

Νωρίτερα, πηγές της G7 δήλωσαν πως ο Ζελένσκι κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7 «να καταβάλουν το μέγιστο των προσπαθειών» προκειμένου να θέσουν τέλος στον πόλεμο στη χώρα του πριν από το τέλος του έτους.

Ο Ουκρανός ηγέτης, που παρενέβη μέσω βιντεοσύνδεσης στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στο Σλος Ελμάου, στη Νότια Γερμανία, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι ηγέτες των επτά πιο ισχυρών βιομηχανικών χωρών, «είχε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα λέγοντας πως πρέπει να καταβληθεί το μέγιστο των προσπαθειών προκειμένου να τεθεί τέλος σε αυτόν τον πόλεμο πριν από τα τέλη του έτους», υπογράμμισαν οι πηγές αυτές.

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης να ενταθούν οι κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, καθώς η Δύση έχει εγκρίνει ήδη πολλούς γύρους κυρώσεων αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Επέμεινε επίσης για την ανάγκη να ενταθούν οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας», εξήγησαν οι πηγές, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι «να μη μειωθεί η πίεση και να συνεχιστεί η επιβολή μαζικών, αυστηρών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας».

Κατά την ομιλία του, ο Ουκρανός Πρόεδρος επικαλέστηκε τη δριμύτητα του χειμώνα στην Ουκρανία, όπου είναι πιο δύσκολο να πολεμήσεις.

«Στα τέλη του έτους θα εισέλθουμε σε μια κατάσταση όπου τα χαρακώματα θα έχουν παγώσει» είπαν οι πηγές.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ακόμη στους ηγέτες της G7 ότι δεν έχει έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και πως η Ουκρανία πρέπει πρώτα να εδραιώσει τις θέσεις της.

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε σε όλους μια απάντηση που ήταν πολύ σαφής, πως σήμερα δεν είναι η στιγμή για διαπραγματεύσεις, η Ουκρανία θα διαπραγματευθεί όταν θα είναι σε θέση να το κάνει, δηλαδή όταν θα βρίσκεται σε θέση ισχύος», σύμφωνα με το Ελιζέ.

«Εν αναμονή, έχει ανάγκη να θέσει τέλος στον πόλεμο το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία, υπογραμμίζοντας πως ο Ουκρανός ηγέτης έθεσε ως προθεσμία την έλευση του χειμώνα.

Ο Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας πλήρους, ολοκληρωτικής, πολύ επιχειρησιακής υποστήριξης στην Ουκρανία, προκειμένου να επιτραπεί η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Ζήτησε κυρίως περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό έτσι ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να αναχαιτίσει την προώθηση των Ρώσων πέρα από τις γραμμές του Φεβρουαρίου.

Οι ηγέτες της G7 παρουσίασαν εξαιρετικά συγκλίνουσες και συνάδουσες με τις προσδοκίες του προέδρου Ζελένσκι θέσεις, ανέφερε ακόμη το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε πολύ σαφώς πως τίποτα που αφορά την Ουκρανία δεν θα αποφασιστεί χωρίς την Ουκρανία και πως εναπόκειται στο Κίεβο να προσδιορίσει ποια στιγμή μπορεί να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022, 16:42