Ο Πάπας  έφτασε στο Άουσβιτς, το μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης του Τρίτου Ράιχ, που έγινε σύμβολο για τις μαζικές δολοφονίες των εθνικοσοσιαλιστών και του Ολοκαυτώματος, θύματα του οποίου υπήρξαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Σε μια ιστορική επίσκεψη ο Πάπας αφίχθη στο Άουσβιτς για να αποτίσει φόρο τιμής και στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, κυρίως Εβραίους, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πάπας περνώντας μέσα από το μονοπάτι του… διαβόλου, κοντοστάθηκε σε κάποια φάση κι επέλεξε να μείνει για λίγο μόνος, πλάι σ’ ένα δέντρο, δείχνοντας έτσι πόσο πολύ συναίσθημα, έχει η επίσκεψή του, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας.

Στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος μπήκε και σε κάποια από τα κελιά όπου βασανίζονταν φυλακισμένοι, αλλά πριν εισέλθει σε κάθε ένα από αυτά, σχημάτιζε με τα χέρια του, το σημείο σταυρού και μετά έκανε προσευχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των κελιών, ήταν κι ένα, στο οποίο, ένας Πολωνός καθολικός ιερέας, προσφέρθηκε να πεθάνει το 1941 στη θέση κάποιου άλλου ανθρώπου, που είχε αποφασιστεί να εκτελεστεί.

Λίγο πιο κάτω ήταν το στρατόπεδο Μπιρκενάου, όπου την άνοιξη του 1942 έχασαν τη ζωή τους πολλοί χριστιανοί, ως επί το πλείστον Πολωνοί και Ρώσοι. Εκεί ένας Ραβίνος απήγγειλε τον ψαλμό 130 (ΑΠΟ τα βάθη μου έκραξα σε σένα, Κύριε. Κύριε, εισάκουσε τη φωνή μου· ας είναι τα αυτιά σου προσεκτικά στη φωνή των δεήσεών μου. Αν, Κύριε, παρατηρήσεις ανομίες, Κύριε, ποιος θα μπορέσει να σταθεί; Κοντά σου, όμως, υπάρχει συγχώρηση, για να σε φοβούνται. Πρόσμεινα τον Κύριο, η ψυχή μου πρόσμεινε, και έλπισα στον λόγο του. Η ψυχή μου προσμένει τον Κύριο, περισσότερο από ό,τι εκείνοι που προσμένουν την αυγή, ναι, εκείνοι που προσμένουν την αυγή. Ας ελπίζει ο Ισραήλ στον Κύριο· επειδή, κοντά στον Κύριο υπάρχει έλεος, και κοντά του υπάρχει πολλή λύτρωση κι αυτός θα λυτρώσει τον Ισραήλ από όλες τις ανομίες του)..

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα νεολαίας ο Πάπας, επισκέφθηκε αρκετά καθολικά προσκυνήματα σε μία χώρα, όπου ανέμενε να τον δει μία τεράστια ομάδα συγκεντρωμένων νεαρών, προερχόμενη από 187 χώρες!

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε πολεμο, τόνισε σε λιτή δήλωσή του, που έγινε αναφορικά με τον ISIS και τα τελευταία συνεχή χτυπήματα στην Ευρώπη. Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε: «Ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο, διότι έχει χαθεί η έννοια της ειρήνης». «Υπάρχει ένας πόλεμος συμφερόντων, ένας πόλεμος για τα χρήματα και τα υλικά αγαθά» είπε και προσέθεσε ότι «ο πόλεμος αυτός ξέσπασε για να υπερισχύσουν στη γη κάποιοι άνθρωποι» και δεν πρόκειται όπως είπε… για θρησκευτικό πόλεμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης