Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν διάφορα σενάρια σχετικά με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα έχε διαρρέυσει πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει θέσει ως σημαντικό ορόσημο την 9η Μαΐου για τις όποιες εξελίξεις στο μέτωπο. 

Δυτικές πηγές ανέφεραν αρχικά ως πρώτο σενάριο πως η Μόσχα θα προσπαθήσει να ανακοινώσει κάποια σημαντική νίκη αφού η 9η Μαΐου είναι γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία και γιορτάζει την ήττα των Ναζί το 1945.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα όμως, έρχονται στο φως  νέες πληροφορίες οι οποίες προέκυψαν μέσα από συνέντευξη που έδωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στην «Corriere della Sera».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη συνέντευξή του ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει εκείνη την ημέρα το τέλος του πολέμου. Ο Πάπας Φραγκίσκος σημειώνει ότι την αποκάλυψη αυτή του έκανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, κατά τη συνάντηση που είχαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο σενάριο ταξιδιού του στο Κίεβο, ο Πάπας  διευκρινίζει πως «την πρώτη μέρα του πολέμου τηλεφώνησα στον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι  ενώ δεν τηλεφώνησα στον Πούτιν, εφόσον ήθελα να κάνω μια ξεκάθαρη χειρονομία για να τη δει όλος ο κόσμος, και γι’ αυτό πήγα στον Ρώσο Πρέσβη».

Η εφημερίδα αναφέρει πως ύστερα από είκοσι μέρες πολέμου, ο Πάπας ζήτησε από τον Καρδινάλιο Παρολίν «να στείλει στον Πούτιν το μήνυμα ότι είναι πρόθυμος να πάει στη Μόσχα», κάτι στο οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί. «Εξακολουθούμε να επιμένουμε, αν και φοβάμαι πως ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή», λέει και προσθέτει: «Αλλά τόση βαρβαρότητα πώς να μην την σταματήσεις; Πριν από είκοσι πέντε χρόνια ζήσαμε το ίδιο πράγμα με τη Ρουάντα».

Ο Πάπας τόνισε πως «δεν πρόκειται να πάω στο Κίεβο προς το παρόν εφόσον νιώθω ότι δεν πρέπει να πάω». Πρώτα πρέπει να πάω στη Μόσχα, να συναντήσω τον Πούτιν. Είμαι όμως ένας Παπάς, τι να κάνω; Ό,τι μπορώ κάνω. Αν ο Πούτιν άνοιγε την πόρτα…».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο. Αν ο Κύριλλος είναι ο άνθρωπος που μπορεί «να πείσει» τον Πούτιν, το άρθρο τονίζει πως «ο Ποντίφικας κουνάει το κεφάλι του» και λέει: «Μίλησα με τον Κύριλλο για σαράντα λεπτά μέσω Zoom. Τα πρώτα είκοσι, με ένα χαρτί στο χέρι, μου διάβασε όλες τις δικαιολογίες για τον πόλεμο. Άκουσα και του είπα: Δεν καταλαβαίνω τίποτα από αυτό. Αδελφέ, δεν είμαστε κληρικοί του Κράτους, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της πολιτικής, αλλά του Ιησού. Είμαστε ποιμένες των ίδιων αγίων λαών του Θεού, γι’ αυτό και πρέπει να αναζητήσουμε την Ειρήνη και να κάνουμε τα όπλα να σιγήσουν». 

Ο Πάπας Φραγκίσκος επίσης πρόσθεσε πως «ο Πατριάρχης δεν μπορεί να μετατραπεί σε παπαδάκι του Πούτιν» και τόνισε πως η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο θρησκευτικών ηγετών στην Ιερουσαλήμ στις 14 Ιουνίου «θα ήταν η δεύτερη πρόσωπο με πρόσωπο». Αν και δεν έχει ουδεμία σχέση με τον πόλεμο «τώρα όμως συμφωνεί κι αυτός: ας σταματήσουμε, θα μπορούσε να είναι ένα διφορούμενο μήνυμα».

 

Όπως υπογραμμίζει το άρθρο, η ανησυχία του Πάπα είναι ότι ο Πούτιν, προς το παρόν, δεν θα σταματήσει τις εχθροπραξίες. Ο Ποντίφικας αναλύει τους λόγους του πολέμου στην Ουκρανία, και λέει χαρακτηριστικά πως ίσως «το γαύγισμα του ΝΑΤΟ στην πόρτα της Ρωσίας να έσπρωξε τον Πούτιν σε έναν θυμό που δεν ξέρω αν προκλήθηκε, αλλά ίσως να διευκολύνθηκε».

Οι αναλυτές βλέπουν ακόμα ένα σενάριο. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ίδρυση «λαϊκών δημοκρατιών» στις κατεχόμενες περιοχές της νότιας Ουκρανίας, υπάρχει η πιθανότητα ο Πούτιν να σκοπεύει να αποκαλύψει μια σειρά από νέες «ανεξάρτητες» «λαϊκές δημοκρατίες» ως μέρος του εορτασμού της «Ημέρας της Νίκης».

Mε πληροφορίες από ΕΡΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης