«Πρόκληση για τον πολιτισμό» χαρακτήρισε ο πάπας Φραγκίσκος την κλιματική αλλαγή, εκφράζοντας τη λύπη του για τις «πολύ αόριστες» δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, του 2015.

«Με τη Συμφωνία του Παρισιού, στις 12 Δεκεμβρίου 2015, η διεθνής κοινότητα αντιλήφθηκε την ανάγκη να δοθεί μια συλλογική απάντηση για να συνεργαστεί στην οικοδόμηση του κοινού οίκου μας», υπενθύμισε ο ποντίφικας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Νέα Υόρκη. «Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική αυτή συμφωνία, παρατηρούμε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα κράτη είναι ακόμη πολύ αόριστες και πολύ μακριά από τις επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πάπας, που τον Οκτώβριο θα οργανώσει μια παγκόσμια εκκλησιαστική σύνοδο για τον Αμαζόνιο, υπογράμμισε ότι «μολονότι η κατάσταση δεν είναι καλή (…) υπάρχει ακόμη χρόνος» για να διασφαλίσουν οι ηγέτες μια καλύτερη ζωή για τις μελλοντικές γενιές.

Ο Φραγκίσκος, ο οποίος έχει ζητήσει τη σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή θα ωθήσει τους ανθρώπους να ξανασκεφθούν τα μοντέλα κατανάλωσης και παραγωγής.  «Αντιμετωπίζουμε μια πολιτιμική πρόκληση (…) και είναι σαφές ότι έχουμε πολλές λύσεις, εφικτές για τον καθέναν, αν υιοθετήσουμε ένα προσωπικό και κοινωνικό τρόπο ζωής που να ενσωματώνει την εντιμότητα, το θάρρος και την υπευθυνότητα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης