Ο «πατέρας» του καλάσνικοφ είχε τύψεις πριν πεθάνει

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014, 12:22
Ο «πατέρας» του καλάσνικοφ είχε τύψεις πριν πεθάνει
Ο πατέρας του θρυλικού σοβιετικού τουφεκιού εφόδου AK-47 Μιχαήλ Καλάσνικοφ αναρωτήθηκε πριν από τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο σε ηλικία 94 ετών, για τις συνέπειες της επινόησής του.

«Ο πόνος μου είναι αφόρητος (...): αν το τουφέκι μου αφαίρεσε τη ζωή ανθρώπων, εγώ ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, γιος μιας αγρότισσας, χριστιανός ορθόδοξος, είμαι υπεύθυνος για τον θάνατο αυτών των ανθρώπων, έστω κι αν ήταν εχθροί;» αναρωτιόταν σε επιστολή που φέρει ημερομηνία 7 Απριλίου και την οποία επικαλείται η εφημερίδα «Ιζβέστια».

«Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ έγραψε πράγματι μια επιστολή προς τον Πατριάρχη Κύριλλο (τον επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας), στην οποία εξέφραζε την ανησυχία του για τις συνέπειες από τη χρήση του όπλου του» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του πατριάρχη, ο Αλεξάντρ Βολκόφ.

«Ο πατριάρχης τού απάντησε με μια ιδιωτική επιστολή» πρόσθεσε χωρίς περαιτέρω σχόλια.

«Επινόησε το όπλο του για να υπερασπιστεί την πατρίδα του και όχι για να το χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες από τη Σαουδική Αραβία» επεσήμανε ο Βολκόφ, τον οποίο επικαλείται η «Ιζβέστια».

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το τουφέκι εφόδου καλάσνικοφ, το οποίο επινοήθηκε το 1947, παρήχθη σε 100 εκατομμύρια κομμάτια σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Το όπλο αυτό, αξιόπιστο και φθηνό στην κατασκευή του, έγινε το σύμβολο του ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία και υπάρχει σε πολλές σημαίες, μεταξύ των οποίων σ' εκείνες της Μοζαμβίκης και του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο οποίος γεννήθηκε το 1919 σε ένα χωριό της Σιβηρίας, ενταφιάσθηκε με τιμές κοντά στη Μόσχα, σ' ένα μνημείο αφιερωμένο στις μεγαλύτερες στρατιωτικές δόξες της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014, 13:31