Ο επικεφαλής της σχισματικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (που πρόσφατα νομιμοποιήθηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης για να εξαγριωθεί το πατριαρχείο της Μόσχας) απένειμε στο Κίεβο παράσημο στον πρώην εκτελεστικό διευθυντή της CIA Jack Devine.

Ο πατριάρχης Φιλάρετος του Κιέβου, αναγνωρίζοντας την υποστήριξη για την απόσχιση της Ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας από την Μόσχα, απένειμε στον πρώην βοηθό διευθυντή της CIA Jack Devine το παράσημο του τάγματος του Αγίου Ανδρέα, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως μετέδωσαν τα τοπικά Μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μόσχας, όπου υπαγόταν η Ουκρανική ως την δεκαετία του 1990, οπότε αποσχίσθηκε με απόφαση του Φιλάρετου, είχε χρισθεί «αυτοκέφαλο» ώσπου να αναγνωρισθεί το γεγονός, πριν μερικούς μήνες από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Παραλαμβάνοντας το παράσημο, ο Devine εξέφρασε «τον ειλικρινή θαυμασμό του για την διεθνή υποστήριξη που δέχθηκε η προσπάθεια του Φιλάρετου για την αυτονόμηση από την Μόσχα και τη δημιουργία του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Ορθόδοξης εκκλησίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φιλάρετος παρασημοφορεί Αμερικανό πολιτικό. Στα 2015, είχε απονείμει στον αποθανόντα πλέον συντηρητικό αμερικανό γερουσιαστή John McCain με το παράσημο του τάγματος του αγίου Βλαδίμηρου «για την υποστήριξή του προς την Ουκρανία για την ρωσική κατοχή στην Κριμαία και το Ντονμπάς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης