Οι Η.Π.Α έδειξαν πως βασίζονται στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Μόναχο στις 16 Φεβρουαρίου, ζητώντας να διεξάγουν ναυτικά γυμνάσια «στην πίσω αυλή της Ρωσίας, με στόχο να προκληθεί ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν», σύμφωνα με τρία άτομα που έχουν γνώση σχετικά με το τι ειπώθηκε στις συνομιλίες.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, προέτρεψε τη Μέρκελ να στείλει γερμανικά πολεμικά πλοία μέσω ενός στενού διαύλου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ρωσίας, για να δείξει στον Πούτιν ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν θα παραδώσουν την πρόσβασή τους στα ύδατα αυτά, σύμφωνα με αξιωματούχο, που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μέρκελ δήλωσε ότι ήταν πρόθυμη, σε συντονισμό με τους Γάλλους, να στείλει μια συνοδεία μέσω της πλωτής οδού του δίαυλου Κερτς ως εφάπαξ ελιγμό, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο είπε ότι «αυτό δεν ήταν αρκετό για να λύσει το πρόβλημά του» καθώς θέλει να διασφαλίσει ότι «το στενό είναι ανοιχτό μόνιμα».

Η Γαλλία αρνήθηκε επίσης να συμμετάσχει στα γυμνάσια αυτά, «κρίνοντας την ιδέα ως περιττή πρόκληση», σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο που επίσης αρνήθηκε να γίνει γνωστό το όνομά του.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες από Bloomberg και RT.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης