Ο Πέτρο Ποροσένκο αφαίρεσε την υπηκοότητα από τον μέχρι πρότινος πολιτικό του σύμμαχο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017, 21:53
Ο Πέτρο Ποροσένκο αφαίρεσε την υπηκοότητα από τον μέχρι πρότινος πολιτικό του σύμμαχο
Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αφαίρεσε από τον άλλοτε σύμμαχό του Μιχαήλ Σαακασβίλι την ουκρανική υπηκοότητα, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία μετανάστευσης, γεγονός που σήμανε πιθανότατα το τέλος των πολιτικών φιλοδοξιών του πρώην προέδρου της Γεωργίας στην Ουκρανία.

Ο Σαακασβίλι, ο οποίος πιστώθηκε από πολλούς πως όταν ήταν πρόεδρος της Γεωργίας (2004-2013) πάταξε τη διαφθορά, είχε λάβει ουκρανικό διαβατήριο και διορίστηκε κυβερνήτης της επαρχίας της Οδησσού στην Ουκρανία τον Μάιο του 2015, σε μια κίνηση του Ποροσένκο η οποία εξέπληξε πολλούς.

Αλλά ο Σαακασβίλι — η χώρα του οποίου ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία το 2008 και αντιμετωπίζεται με απέχθεια από το Κρεμλίνο — έμοιαζε φυσικός σύμμαχος της Ουκρανίας, που έχασε τη χερσόνησο της Κριμαίας όταν την προσάρτησε η Μόσχα και έχει εμπλακεί σε πόλεμο εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στο Ντονμπάς.

Ωστόσο η σχέση των δύο ανδρών επιδεινώθηκε και ο Σαακασβίλι παραιτήθηκε από τον θώκο του κυβερνήτη τον περασμένο Νοέμβριο για να ιδρύσει ένα νέο κόμμα που εναντιώνεται στον Ποροσένκο, τον οποίο κατηγορεί ότι επέτρεψε στη διαφθορά να ακμάσει.

Η υπηρεσία μετανάστευσης δεν διευκρίνισε τους λόγους που αφαιρέθηκε η υπηκοότητα από τον Σαακασβίλι, ωστόσο ανέφερε ότι μπορεί να απέκτησε την υπηκοότητα κάποιας άλλης χώρας ή να υπέβαλε ψευδή έγγραφα.

«Με βάση το Σύνταγμα της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας παίρνει αποφάσεις για την αφαίρεση της ουκρανικής υπηκοότητας βάσει των συμπερασμάτων της επιτροπής ιθαγένειας», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της.

Ο Σαακασβίλι δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη.

Το Κίνημα των Νέων Δυνάμεων (ΚΝΔ), το κόμμα του Σαακασβίλι, ανέφερε ότι εάν είναι αληθής, η αφαίρεση της υπηκοότητας του επικεφαλής του δείχνει πως ο Ποροσένκο επέλεξε «τον δρόμο των αντισυνταγματικών ενεργειών για την ιδιοποίηση και τη διατήρηση της εξουσίας με κάθε κόστος».

Σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, το κόμμα κατηγόρησε τον Ποροσένκο ότι πρόδωσε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του κινήματος του Μαϊντάν (2013-2014) που συνέβαλε να αναλάβει την εξουσία.

Την απόφαση καταδίκασε επίσης ο Μουστάφα Νάγιεμ, βουλευτής που δεν ανήκει στο ΚΝΔ.

«Αυτό είναι το πιο ανόητο πράγμα που θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς — μια ένδειξη αδυναμίας που αμαυρώνει την εικόνα του προέδρου της Ουκρανίας», έγραψε σε μια ανάρτησή του στο Facebook, την οποία μοίρασε ο Σαακασβίλι.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία στην Ουκρανία μόνον Ουκρανοί πολίτες μπορούν να ηγούνται πολιτικών κομμάτων ή να εκλέγονται στη Βουλή.

Το ΚΝΔ καλεί να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, μόλις το 2% των ουκρανών ψηφοφόρων θα το ψήφιζε. Το κόμμα του Ποροσένκο συγκεντρώνει το 6% των προθέσεων ψήφου.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017, 22:00