Tου Κώστα Μπετινάκη

«Οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ με στόχο την ολοσχερή καταστροφή του ISIS, ακόμη κι αν η κυβέρνηση της Βαγδάτης ζητήσει από τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, την περασμένη εβδομάδα.

Για να προσθέσει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στο Ιράκ, «βάσει της Εξουσιοδότησης του 2001 και 2002 για τη χρήση Στρατιωτικής Ισχύος (Authorizations for the Use of Military Force – AUMF), κάτι που ισχύει ακόμη και δικαιολογεί τη στρατιωτική δράση “απανταχού της Γης”, ώσπου να ολοκληρωθεί ο πόλεμος εναντίον του ISIS».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα απελευθέρωσαν και την πόλη Deir ez-Zor, που βρίσκεται στη δυτική Συρία κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Μεγάλος αριθμός από τους τζιχαντιστές μαζί με ηγετικά στελέχη τους σκοτώθηκαν. Το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού τους καταστράφηκε και οι αποθήκες με τα πυρομαχικά βρίσκονται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού, που ήδη έχει αρχίσει να καθαρίζει την περιοχή από τα ναρκοπέδια».

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, έως το τέλος του χρόνου η συριακή κυβέρνηση αναμένεται να έχει ανακτήσει τον έλεγχο των ανατολικών συνόρων της χώρας. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κάτω Δούμα Vladimir Shamanov δήλωσε πως «με το τέλος του 2017 το Ισλαμικό Χαλιφάτο θα πάψει να υπάρχει».

Την ίδια ώρα, η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος στα σύνορα με τη Συρία.

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι τι θα απογίνει μετά το τέλος του πολέμου εναντίον των τζιχαντιστών, επισημαίνει το BBC. Σε σχόλιό του υποστηρίζει πως «με τον πόλεμο εναντίον του αποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου να πλησιάζει στο τέλος, η κατάσταση στο έδαφος της Συρίας γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη».

Οι επιτυχίες των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων εναντίον των τζιχαντιστών τις φέρνουν πλέον αντιμέτωπες με τις μονάδες των Κούρδων Πεσμεργκά, που υποστηρίζονται από τις ειδικές αμερικανικές ομάδες στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Και με το Ιράν να αυξάνει την επιρροή του αναμένεται η απόφαση που θα πάρει η διακυβέρνηση Τραμπ μετά την κατάρρευση του ISIS και με την κυβέρνηση Άσαντ να στριμώχνει όλο και περισσότερο τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Διωγμένοι και από την «πρωτεύουσά τους» τη Ράκα, έπειτα από τρία χρόνια βίαιης κατοχής, το ερώτημα που απασχολεί τους αξιωματούχους πολλών χωρών είναι «τι θα γίνει με τους τζιχαντιστές που διαφεύγουν;».

Σύμφωνα με το BBC, περί τους 30.000 ξένους εθελοντές είχαν συρρεύσει στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μερικοί από τους τζιχαντιστές θα παραμείνουν στη Συρία και στο Ιράκ, και θα αναλάβουν «μεμονωμένες δράσεις».

Στο Ιράκ, ήδη όσοι έχουν συλληφθεί αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να καταδικασθούν σε θάνατο.

Πολλοί είναι εκείνοι όμως που εγκαταλείπουν το «Χαλιφάτο» μέσω των μήκους 822 χιλιομέτρων συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.

Και ενώ οι τουρκικές Αρχές έχουν εντείνει τις μεθοριακές περιπόλους, υπάρχουν δύσβατα ορεινά περάσματα και υπάρχει από καιρό δίκτυο διευκόλυνσης της διακίνησης των τζιχαντιστών, από και προς την Τουρκία.

Με δεδομένες τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια, οι τουρκικές Αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα με την είσοδο και άλλων «απελπισμένων».

Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος.

Οι τζιχαντιστές όμως επιστρέφουν και σε άλλες χώρες από όπου προήλθαν και κυρίως από τη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα από την Τυνησία, απ’ όπου υπολογίζεται ότι είχαν παρουσιαστεί περί τους 6.000.

Άλλοι τόσοι φανατικοί ισλαμιστές φαίνεται να είχαν προέλθει και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από τον ρωσικό Καύκασο.

Η επιστροφή τους έχει κινητοποιήσει τις ευρωπαϊκές Αρχές, μετά και τις πολύνεκρες επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει ότι από τους περίπου 400 Βρετανούς τζιχαντιστές που έχουν επιστρέψει στη χώρα μόλις 54 έχουν παραπεμφθεί σε δίκη – ένας στους οκτώ-, όπως έγραψε η «Independent».

Η απώλεια των εδαφών σε Συρία και Ιράκ αποτελεί καίριο πλήγμα για τους τζιχαντιστές, οι οποίοι επιδιώκουν «να πάρουν εκδίκηση» χτυπώντας διάφορα σημεία της Γης.

Και η αντιμετώπιση της άμορφης αυτής αποκεντρωμένης οργάνωσης είναι πολύ δύσκολη.

Από την άλλη όμως, ακούγονται φωνές, όπως του αντιπροέδρου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (ICRC) για τη Μέση Ανατολή, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη υπενθύμισε πως «οι χώρες δεν θα πρέπει να ξεχάσουν τον ανθρωπισμό μας και να προσπαθήσουν να ανανήψουν τους πλανηθέντες για να αποφευχθεί ανθρωπιστική καταστροφή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης