Του Κώστα Μπετινάκη

Βόμβες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Εκρηκτικοί μηχανισμοί στο μετρό. Ένας ιδιότυπος πόλεμος με την απρόσωπη τρομοκρατία συγκλονίζει την πρωτεύουσα της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκλονίζουν την υφήλιο η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και τα χτυπήματα στο μετρό της πόλης, δίπλα στην «καρδιά» της ΚομισιόνΗ πολλαπλή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών έχει προκαλέσει διεθνή αναστάτωση. Κυκλοφοριακό χάος στη βελγική πρωτεύουσα. Κλειστές όλες οι κεντρικές αρτηρίες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις. Κι όμως, μετά τα όσα συνέβησαν στο Παρίσι, τον περασμένο χρόνο, με τη φονική επίθεση για τους δημοσιογράφους στη γαλλική εφημερίδα «Charle Hebdo» και την πολύνεκρη σφαγή του Μπατακλάν…

Κι όμως, την προηγουμένη κιόλας ημέρα, οι περισσότεροι από εμάς είδαμε στις ειδήσεις το εκπληκτικό βίντεο του BBC από την …καθημερινότητα στη Σαουδική Αραβία. Με τις δημόσιες εκτελέσεις  ( σ.σ.: τον αποκεφαλισμό γυναίκας στη μέση του δρόμου) ή τα κρεμασμένα ακέφαλα πτώματα από γερανό για παραδειγματισμό, ελέω ισλαμικού δικαίου ή «Σαρία».


ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Ο Οίκος των Σαούντ και η νέα τάξη πραγμάτων

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί επίλεκτο μέλος του ΟΗΕ. Στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, λαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα πολεμικό υλικό -τελευταίου τύπου- από Ουάσινγκτον και Λονδίνο, έχοντας αναλάβει εσχάτως τον ρόλο του… χωροφύλακα στη Μέση Ανατολή.

Η αυταρχική αυτή χώρα θεωρεί τις γυναίκες «πολίτες δεύτερης κατηγορίας», βομβαρδίζει την Υεμένη και εφοδιάζει τους απανταχού τζιχαντιστές (Ισλαμικό Χαλιφάτο, Αλ Κάιντα), οι οποίοι πλέον θεωρούνται τρομοκράτες ακόμα και από τις ΗΠΑ. Είναι γεγονός ότι με την ανατολή του νέου αιώνα, κάποιοι αποφάσισαν να αναδιατάξουν τα πράγματα στον κόσμο. Είναι αυτοί που κερδίζουν με κάθε πόλεμο, κάθε μεγάλη αναταραχή. Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο μπήκαν οι χώρες εκείνες που δεν διέθεταν τα… χαρίσματα του δυτικού πολιτισμού.

Είχε προηγηθεί το φιάσκο της αποτυχημένης αμερικανικής εισβολής στη Σομαλία (στις αρχές της δεκαετίας του ’90) -αλλά πάει αυτό έχει ξεχαστεί εντελώς.

Επιβολή χάους… βήμα – βήμα

Εκεί λοιπόν που είχε καταδικαστεί η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν, με ενθουσιασμό προωθήθηκε ως «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» η ΝΑΤΟϊκή εισβολή στο Αφγανιστάν.

Στόχος οι «οπισθοδρομικοί ισλαμιστές» Ταλιμπάν, οι οποίοι καταπίεζαν τον λαό και τίναζαν στον αέρα τα αγάλματα του Βούδα στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν. Ύστερα στήθηκε η παγίδα με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν, για να διαλυθεί το Ιράκ από τους σταυροφόρους κατακτητές του και να ακολουθήσει η Αραβική Άνοιξη… Ο βίαιος θάνατος του πωλητή φρούτων στην Τυνησία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, προκαλώντας χάος στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η τέλεια αφορμή για να προωθηθεί η επανάσταση στη Λιβύη του «απεχθούς δικτάτορα» Καντάφι. Πάει κι ο Καντάφι, πάει κι η Λιβύη… Για να ακολουθήσει η Συρία… Ποιος έχει σειρά τώρα; Η Τουρκία μήπως, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τι γίνεται στα νοτιοανατολικά εδάφη της με τους Κούρδους μαχητές και τις πόλεις… φαντάσματα;




Για να θυμηθώ μια φράση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν απεσταλμένος από «ΤΑ ΝΕΑ» είχα βρεθεί στην Ουάσινγκτον την εποχή της περιπετειώδους σύλληψης του Οτζαλάν: «Τι γράφετε για ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Νομίζετε πως σε περίπτωση απόσπασης του Κουρδιστάν από την Τουρκία, δεν θα τεθεί θέμα Θράκης;»

Ανατριχιάζω κάθε φορά που σκέφτομαι τη φράση εκείνη. Ιδιαίτερα καθώς με την πάροδο των χρόνων διαπιστώνω πως υπάρχουν διάφορα σενάρια που θυμίζουν την κινηματογραφική ταινία «Τρεις μέρες του Κόνδορα».

Την ώρα που πραγματοποιήθηκε με τιμές η επίσκεψη Ομπάμα -για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης – στην περιθωριοποιημένη από δεκαετίες Κούβα, θα ‘χε περάσει σε δεύτερη μοίρα το προσφυγικό πρόβλημα, οι βαλτωμένες ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο στη Συρία, οι τουρκικές αγριότητες στις κουρδικές περιοχές και το γενικότερο… μπάχαλο που έχει προκαλέσει η αναδιάταξη του χάρτη στη Μέση Ανατολή και τον υποβαθμισμένο κόσμο από την έμπνευση κάποιων σπουδαίων οικονομικών εγκεφάλων.

Η αυριανή ημέρα είναι πολύ διαφορετική για τον απλό Ευρωπαίο πολίτη, τον οποίο ενδιαφέρει περισσότερο η ασφάλεια, από την οικονομική ή πολιτική ενοποίηση και την πολιτική των ανοικτών συνόρων…

 
Το χρονικό του μακελειού

Τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες σημειώθηκαν λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στον σταθμό του μετρό στο Μάαλμπεκ που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κομισιόν, αλλά και στον σταθμό Σούμαν​

Οι βελγικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες να ήταν προσχεδιασμένες και η σύλληψη του συγκεκριμένου άνδρα να οδήγησε σε επίσπευση των διαδικασιών. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 250 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 9 είναι Αμερικανοί πολίτες.

Τα αιματηρά χτυπήματα σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στον σταθμό του μετρό στο Μάαλμπεκ που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κομισιόν, αλλά και στον σταθμό Σούμαν. Η βελγική αστυνομία βρήκε ένα καλάσνικοφ και μία ζώνη με εκρηκτικά δίπλα στο πτώμα ενός εκ των δραστών της επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο. 
Όπως μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων, πριν από τις δύο εκρήξεις, υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ζαβεντέμ Φράνσις Βερμέιρεν, οι ύποπτοι για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών φέρεται να μετέφεραν τις βόμβες στις αποσκευές τους, έχοντας φθάσει νωρίτερα εκεί με ταξί.

Τα πλάνα που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο από τις επιθέσεις προκαλούν ανατριχίλα…

Νέα βίντεο από τις επιθέσεις:

Αστυνομικοί εντόπισαν κατά τη διάρκεια εξονυχιστικών ελέγχων στους χώρους του αεροδρομίου μια βαλίτσα με εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο και εξουδετέρωσαν. Παράλληλα, το RT μετέδωσε ότι υπήρξε ελεγχόμενη έκρηξη ακόμη μίας βόμβας στη «Rue de la Loi» δίπλα στον σταθμό του μετρό «Σούμαν», επίσης πολύ κοντά στα κτήρια της Ε.Ε. 

«Αστακός» οι Βρυξέλλες – Τριήμερο πένθος σε όλη τη χώρα

Το επίπεδο συναγερμού για τη δημόσια ασφάλεια αυξήθηκε σε όλη τη χώρα στην ανώτατη βαθμίδα. Το παλάτι των Βρυξελλών εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, ενώ τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν σε πυρηνικούς σταθμούς.

Την ίδια στιγμή, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Όλες οι σημαίες του Βελγίου κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτήρια.


Ανθρωποκυνηγητό για υπόπτους

Λίγο μετά τις 19.30 το απόγευμα της Τρίτης υπήρξε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο προάστιο Schaerbeek των Βρυξελλών, όπως μετέδωσαν βελγικά ΜΜΕ, στο πλαίσιο ερευνών για τον εντοπισμό υπόπτων που εμπλέκονται στις επιθέσεις οι οποίες βύθισαν στο πένθος τη χώρα. Σημειώθηκαν δύο συλλήψεις.

​Τραγική είναι η κατάσταση από το σκηνικό… πολέμου στα νοσοκομεία – Έκκληση για αίμα από τις διοικήσειςΚατά τη διάρκεια των εξονυχιστικών έλεγχων ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από την περιοχή, ενώ επί τόπου βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Όπως έγινε γνωστό ο σιδηροδρομικός σταθμός του Schaerbeek έκλεισε μετά από εντολή της αστυνομίας, ενώ κλειστό θα παραμείνει και σήμερα, Τετάρτη, το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, τραγική είναι η κατάσταση από το σκηνικό… πολέμου στα νοσοκομεία. Οι διοικήσεις απηύθυναν έκκληση σε αιμοδότες, καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αίμα για τους σοβαρά τραυματίες του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Ανάληψη ευθύνης από το Χαλιφάτο

Λίγες ώρες μετά τα φονικά «χτυπήματα» στην καρδιά της Ευρώπης, το Ισλαμικό Χαλιφάτο φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, οι τζιχαντιστές σε μήνυμά τους υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δίχως ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές.

Όπως ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, το μήνυμα της ανάληψης ευθύνης αναρτήθηκε αρχικά στο δίκτυο Amaq, το οποίο αποτελεί μέσο επικοινωνίας των τζιχαντιστών και στη συνέχεια υπήρξε αναπαραγωγή από τον ιστότοπο Telegram.

«Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον μας. Ένας μυστικός πυρήνας των στρατιωτών του Χαλιφάτου όρμησε εναντίον του σταυροφορικού Βελγίου, το οποίο δεν σταμάτησε να μάχεται το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους. Οι μαχητές μας εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και εκρηκτικούς μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου. Οι μαχητές του Χαλιφάτου άνοιξαν πυρ μέσα στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ προτού πολλοί από αυτούς να πυροδοτήσουν τις ζώνες με τα εκρηκτικά ενώ ένας μάρτυρας πυροδοτούσε τη ζώνη με τα εκρηκτικά του στον σταθμό του μετρό του Μάαλμπεκ» αναφέρει το μήνυμα των τζιχαντιστών.

Επισημαίνεται πως οι τζιχαντιστές καταλήγουν, απειλώντας για περισσότερες επιθέσεις στην Ευρώπη.

Οι βασικοί ύποπτοι

Βασικοί ύποπτοι για το αιματοκύλισμα στις Βρυξέλλες, σε αεροδρόμιο και μετρό, θεωρούνται αυτήν την στιγμή δύο άνδρες: Οι Νατζίμ Λααχράουι και Μοχάμεντ Αμπρινί.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, πρόκειται για δύο άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι και για τις επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο.

Η βελγική εφημερίδα DH δημοσίευσε μια φωτογραφία που απεικονίζει τους δύο βασικούς υπόπτους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Οι πληροφορίες για την τύχη των Λααχράουι και Αμπρινί είναι αντικρουόμενες. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, ωστόσο λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα της Τρίτης πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δυο καμικάζι αυτοκτονίας έχασαν τη ζωή τους κατά την ενεργοποίηση των εκρηκτικών που κουβαλούσαν πάνω τους.

Σύμφωνα με μια θεωρία που αναφέρει η Telegraph, οι δύο άνδρες, συνεργάτες του Αμπντεσλάμ, μπορεί να βιάστηκαν να εξαπολύσουν τις σημερινές επιθέσεις, φοβούμενοι ότι κατά την ανάκριση ο εγκέφαλος του Παρισιού θα «έσπαγε» και θα αποκάλυπτε την κρυψώνα τους.

Ο Λααχράουι, ένας 24χρονος συριακής καταγωγής, φέρεται να έφυγε από τη χώρα του τον Φεβρουάριο του 2013 και να ταξίδεψε χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία ως την Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο, μαζί με τον Αμπντεσλάμ. 

Η αστυνομία έχει επιβεβαιώσει ότι το DNA του βρέθηκε σε διάφορες ζώνες αυτοκτονίας που χρησιμοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στο Παρίσι. Ο Αμπρινί είναι ένας 30χρονος Βέλγος μαροκινής καταγωγής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε συναντηθεί με τον Αμπντεσλάμ λίγο πριν από τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.


Καταζητείται και τρίτος ύποπτος

Οι βελγικές Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τρίτης τη φωτογραφία ενός τρίτου υπόπτου που καταζητείται, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Ο άνδρας αυτός με το λευκό παλτό, φωτογραφήθηκε από κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου δίπλα στους Λααχράουι και Αμπρινί. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα στοιχεία του.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη μετά τη νέα συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε τις Βρυξέλλες.

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε ισχύ στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, το «Ελ. Βενιζέλος»

Ήδη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε μέσω Twitter έκτακτη συνεδρίαση του COBRA, ήτοι του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων της χώρας. «Είμαι σοκαρισμένος από αυτό που έγινε στις Βρυξέλλες. Η Βρετανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει», έγραψε. Παράλληλα, το Λονδίνο εξέδωσε τουριστική οδηγία να μην επισκέπτονται οι Βρετανοί τη βελγική πρωτεύουσα «εκτός κι αν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι».

Στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε έκτακτη υπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή του Φρανσουά Ολάντ.

Στην Ολλανδία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο στρατός έχει ήδη αναπτυχθεί στα σύνορα και πραγματοποιεί ελέγχους, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται και στα αεροδρόμια όλης της χώρας, προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας. Ειδικά στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, το «Schiphol», η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας είναι κάτι περισσότερο από αισθητή.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν επίσης ανακοινώσει τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης στη Γερμανία, του Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι και του Γκάτγουικ στη Βρετανία.

Όλες οι πτήσεις με προορισμό τις Βρυξέλλες προσγειώνονται σε άλλες χώρες και κυρίως σε Ολλανδία και Γερμανία (στο Ντίσελντορφ πρόκειται να προσγειωθούν οι πτήσεις της Aegean που έχουν αναχωρήσει από την Ελλάδα).

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε ισχύ και στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας,«Ελ. Βενιζέλος». Ειδικότερα, άνδρες των ΤΕΕΜ με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και αστυνομικοί πραγματοποιούν τις τελευταίες ώρες περιπολίες στους χώρους του αερολιμένα. 


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης