Τρεις σημαίες κυμάτιζαν ειρηνικά στο αεράκι δίπλα-δίπλα στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία την Παρασκευή. Η αμερικανική, η γερμανική και η ευρωπαϊκή. Αλλά το θέαμα ήταν παραπλανητικό: Ουδεμία αισιοδοξία υπάρχει για τις επίσημες σχέσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Ο Πομπέo έχει επισκεφθεί 40 χώρες από τότε που ανέλαβε καθήκοντα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είχε βρει χρόνο για τη Γερμανία. Υπήρξε επίσκεψη προγραμματισμένη πριν από λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, ο Πομπέo την είχε ακυρώσει επειδή έπρεπε να κάνει ένα ταξίδι στο Ιράκ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είχε θεωρηθεί προσβολή στη Γερμανία – τυπικά τόσο στενό σύμμαχο – κάτι που ήταν αδιανόητη πριν από μερικά χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά, παρατηρήθηκαν διπλωματικές λεπτότητες.

Συνέχισε να αποτελεί μια σιωπηρή υπενθύμιση των καλύτερων χρόνων, όταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πομπέο αναφέρθηκαν σε κοινές αξίες ή ακόμη όταν ο Πομπέο υπενθύμισε ότι είχε υπηρετήσει ως στρατιώτης των ΗΠΑ στην Γερμανία.

Έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επισκέπτεται τη Γερμανία. Διαφορές σε κεντρικά θέματα όπως η Κίνα και το Ιράν παραμένουν. Κοινά σημεία αναφοράς Συρία και Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμφωνούν ότι διαφωνούν, αυτό θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα των συνομιλιών του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την Παρασκευή στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

 «Οι ΗΠΑ παραμένουν ο πιο στενός εταίρος μας εκτός Ευρώπης», υποστήριξε η καγκελάριος στη σύντομη δήλωσή της πριν την έναρξη της συνάντησης.

Παρ΄όλο που ανέφερε μεγάλο αριθμό θεμάτων προς συζήτηση, επεσήμανε ότι ο χρόνος που διαθέτουν είναι μόλις 45 λεπτά.

Πρόκειται δηλαδή για το χρόνο που προβλέπει το πρωτόκολλο της καγκελαρίας για συνομιλίες με ξένους πολιτικούς.

Ο υπαινιγμός αυτός σαφώς σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Μάικ Πομπέο έρχεται στη Γερμανία μόλις ένα χρόνο αφότου έχει αναλάβει τα καθήκοντα του και ότι πριν τρεις εβδομάδες τελευταία στιγμή ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Βερολίνο.

Ιράν: Κοινός στόχος – διαφορετικοί δρόμοι

Μάικ Πομπέο και Χάικο Μάας  

Οι πολιτικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον εκφράστηκαν προηγουμένως απροκάλυπτα στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Αναφορικά με το Ιράν, ο Μάικ Πομπέο υποστήριξε την αναγκαιότητα των αμερικανικών εμπορικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ακολουθήσουν και τα άλλα κράτη το παράδειγμα της Ουάσιγκτον.

Ο Χάικο  Μάας επισήμανε, ότι κοινός στόχος των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι να μην αποκτήσει το Ιράν ατομικά όπλα, «όμως οι δρόμοι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι προς το παρόν διαφορετικοί».

Πάντως, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στον Περσικό Κόλπο η Γερμανία ανέλαβε την πρωτοβουλία να μεσολαβήσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν προκειμένου να αποφευχθούν πολεμικές εχθροπραξίες.

Μόλις πριν λίγες ημέρες είχε επισκεφτεί την Τεχεράνη για συνομιλίες ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών και μέχρι πρόσφατα γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Γενς Πλότνερ.

Στάση απέναντι στην Κίνα

Εμφανείς παραμένον οι διαφορές ΗΠΑ και Γερμανίας και αναφορικά με την Κίνα, ειδικά στις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές.

Ο Μάικ Πομπέο προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια δυτικών χωρών η ανάθεση στον κινέζικο όμιλο Huawei της κατασκευής της επόμενης γενεάς ηλεκτρονικών δικτύων, του G5.

Ο Χάικο Μάας του είπε ότι και η γερμανική κυβέρνηση είναι επιφυλακτική σε ό,τι αφορά την Huawei, αλλά δεν την απέκλεισε. Υποστήριξε όμως ότι οπωσδήποτε θα τηρηθούν για την ανάθεση του έργου αυστηρά κριτήρια.

Η διαφωνία στην περίπτωση της Huawei δεν συνιστά μεμονωμένη περίπτωση. Είναι έκφραση της διάστασης απόψεων που επικρατεί ανάμεσα την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο για την ελευθερία των συναλλαγών ανάμεσα σε κράτη.

Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί εδώ ότι πριν τη συνάντηση με τον Πομπέο η Άνγκελα Μέρκελ είχε υποδεχτεί στην καγκελαρία τον αντιπρόεδρο της Κίνας Βανγκ Κισάν.

Υπήρξε και ταύτιση απόψεων

Σε δύο θέματα διαφάνηκε όμως ταύτιση απόψεων: στην περίπτωση της Συρίας οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφωνούν ότι ΗΠΑ και Γερμανία θα συμβάλουν στη δημιουργία μια ζώνης ασφαλείας για τους Κούρδους στα σύνορα με την Τουρκία. Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, οι κκ. Πομπέο και Μάας κατέστησαν σαφές ότι εξακολουθούν να στηρίζουν το Κίεβο και ότι καταδικάζουν ρωσικές αξιώσεις στην Ουκρανία.

Συνέχισε να αποτελεί μια σιωπηρή υπενθύμιση των καλύτερων χρόνων, όταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πομπέο τόνισαν κοινές αξίες ή ακόμα και όταν ο Πομπέο υπενθύμισε το χρόνο του υπηρετώντας ως στρατιώτης των ΗΠΑ στη Γερμανία.

Πληροφορίες από Deutsche Welle

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης