Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογράφει διάταγμα που δίνει στην 64η Ταξιαρχία – που κατηγορείτο από την Ουκρανία για θηριωδίες και μαζικές δολοφονίες στην Μπούχα – τον τίτλο της «Φρουράς» για την υπεράσπιση της «Πατρίδας και κρατικών συμφερόντων».

Το διάταγμα, που υπεγράφη από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα, έδωσε στην 64η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων τον τίτλο της «Φρουράς» για την υπεράσπιση της «μητέρας, πατρίδας και των κρατικών συμφερόντων» και εξήρε τον «μαζικό ηρωισμό και ανδρεία, επιμονή και θάρρος» των μελών της κατά τη διάρκεια αυτού, που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές Απριλίου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η μονάδα κατέλαβε την πόλη μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου και διέπραξε «εγκλήματα πολέμου».

Η διεύθυνση πληροφοριών της δημοσίευσε τα ονόματα, τους βαθμούς και τα στοιχεία διαβατηρίων των μελών της ταξιαρχίας, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία, η πλειονότητα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Μπούτσα πέθαναν από πυροβολισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, άψυχα σώματα ανδρών ντυμένων με πολιτικά ρούχα, ορισμένοι με δεμένα χέρια, βρέθηκαν σκορπισμένα στους δρόμους.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε στις αρχές Απριλίου  410 νεκρούς αμάχους, που ανασύρθηκαν από περιοχές στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

Πριν συλλέξουν τα πτώματα, οι αρχές τα φωτογραφίζουν και προσπαθούν να τεκμηριώσουν και να συλλέξουν στοιχεία, που μπορεί να αποτελέσουν τη βάση έρευνας εγκλημάτων πολέμου.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι οι εικόνες πτωμάτων ήταν «πλαστές».
Την 55η ημέρα της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία, άφησε χιλιάδες νεκρούς και ανάγκασε 12 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν πέντε εκατομμυρίων στο εξωτερικό.

Πηγή: aljazeera.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης