Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, διέψευσε ένα δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο πρόκειται να προαχθεί στον θώκο του μονίμου αντιπροσώπου της χώρας του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Είδαμε το δημοσίευμα. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να είναι αληθές» σ’ αυτό, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Γκρενέλ το Γερμανικό Πρακτορείο το απόγευμα της Κυριακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα «Tagesspiegel» του Βερολίνου έγραψε πως ο Γκρενέλ θα αναλάβει το αξίωμα — είναι ισοδύναμο με υπουργικό θώκο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ –, το οποίο μένει κενό, μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση της Χέδερ Νάουερτ ότι αποσύρει την υποψηφιότητά της, επικαλούμενη οικογενειακούς λόγους.

Ο Γκρενέλ διετέλεσε εκπρόσωπος της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για έξι χρόνια. Ο διπλωμάτης, έμπιστος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπηρετεί στο αξίωμα του πρέσβη στο Βερολίνο από τον Μάιο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Γκρενέλ έχει ήδη προκαλέσει αρκετές φορές αναστάτωση με τις τοποθετήσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τελευταίο διάστημα, ο 52χρονος πρέσβης απείλησε γερμανικές εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα περάσει από τον βυθό της Βαλτικής, με σκληρές κυρώσεις. Επίσης, επέκρινε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό προστασίας των εταιρειών που συναλλάσσονται με το Ιράν, κρίνοντας πως δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού έναντι της πολιτικής της Ουάσινγκτον και οδηγεί την Ε.Ε. σε ασύνετη πορεία δράσης.

Ο Γκρενέλ αψήφησε επανειλημμένα τους κανόνες διπλωματικής συμπεριφοράς με τις προτροπές του προς συμμάχους των ΗΠΑ κι όχι μόνο. Προκάλεσε, για παράδειγμα, εκνευρισμό στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όταν δήλωσε στον αμερικανικό ακροδεξιό ειδησεογραφικό ιστότοπο Breitbart ότι έχει σκοπό να «δυναμώσει» τα κινήματα της «εναλλακτικής» Δεξιάς «απ’ άκρου εις άκρον της Ευρώπης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης