Ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος πρόσφατα παραχώρησε μαζί με τη σύζυγό του Μέγκαν μια συνέντευξη που βύθισε τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας στη βαθύτερη κρίση της εδώ και δεκαετίες, επέστρεψε χθες, Κυριακή, στη Βρετανία ενόψει της κηδείας του παππού του, πρίγκιπα Φιλίππου, το Σάββατο.

Ο Φίλιππος, ο σύζυγος της βασίλισσας της Βρετανίας Ελισάβετ, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό της καθ’ όλη τη διάρκεια της 69χρονης βασιλείας της, απεβίωσε στο Κάστρο του Ουίνδσορ την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάρι, εγγονός του Φιλίππου, έφτασε στο Λονδίνο την Κυριακή από το Λος Άντζελες με πτήση της British Airways, έγραψε η Sun. Το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε χθες ότι η σύζυγός του Μέγκαν, η οποία είναι έγκυος, δεν θα παρευρεθεί στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, καθώς ο γιατρός της της συνέστησε να μην ταξιδέψει.

Ο Χάρι, έκτος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, θα τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες για την επιδημία του νέου κορωνοϊού, ώστε να μπορέσει να παρευρεθεί στην κηδεία του παππού του στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Κατά τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Όπρα Ουίνφρι μαζί με τη σύζυγό του τον περασμένο μήνα, εκείνη είχε δηλώσει ότι οι εκκλήσεις της για βοήθεια όταν αισθάνθηκε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει αγνοήθηκαν και ότι ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, το οποίο δεν κατονομάστηκε, είχε ρωτήσει πόσο σκούρο θα μπορούσε να είναι το χρώμα του δέρματος του αγέννητου ακόμη παιδιού του ζευγαριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάρι είχε εξάλλου εκφράσει τη λύπη του για την αντίδραση της οικογένειάς του στην απόφαση του ζεύγους να απομακρυνθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα και να μετακομίσει στο Λος Άντζελες.

Σε απάντηση, η βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε ότι η βασιλική οικογένεια λυπήθηκε από τις δύσκολες εμπειρίες του εγγονού της και της Μέγκαν και δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση κατ’ ιδίαν του ρατσιστικού σχολίου για τον γιο τους.

Η σορός του Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών, έχει μεταφερθεί στο Ιδιωτικό Παρεκκλήσι στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

«Τεράστιο κενό»

Το Σάββατο, το φέρετρο του Δούκα του Εδιμβούργου, καλυμμένο με τη σημαία του, ένα στεφάνι, το ναυτικό του καπέλο και το σπαθί του, θα μεταφερθεί από άγημα της φρουράς της βασίλισσας στην Κρατική Είσοδο του Κάστρου του Ουίνδσορ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πομπή κατά την οποία θα μεταφερθεί με ένα ειδικά τροποποιημένο Land Rover, στον σχεδιασμό του οποίου είχε βοηθήσει ο πρίγκιπας Φίλιππος, στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ, όπου θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα ακολουθήσουν πεζή το φέρετρο. Η 94χρονη βασίλισσα δεν θα ακολουθήσει πεζή την νεκρώσιμη πομπή.

Όταν το φέρετρο φτάσει στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ, η Βρετανία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή. Δεν θα γίνουν δημόσιες πομπές και η κηδεία θα τελεστεί εξ ολοκλήρου εντός του εδάφους του Κάστρου του Ουίνδσορ και ο αριθμός των παρευρισκομένων θα περιορίζεται σε 30, σύμφωνα με τους περιορισμούς που ισχύουν λόγω της πανδημίας.

Χιόνι στο Ουίνδσορ

Χιόνι έπεσε σήμερα στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου η βασίλισσα Ελισσάβετ βιώνει το «τεράστιο κενό» που άφησε η απώλεια του επί 73 έτη συζύγου της.

Ο δευτερότοκος γιος της Άντριου δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι η βασίλισσα αντιμετωπίζει στωικά την απώλεια του συζύγου της, που, σύμφωνα με τα λόγια της, «άφησε ένα τεράστιο κενό στη ζωή της».

Ο Άντριου, όπως και τα αδέλφια του, ο Κάρολος, η Άννα και ο Έντουαρντ, δήλωσε ότι αντλούν δύναμη από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης από το έθνος και ότι θα σταθούν στο πλευρό της μητέρας τους την περίοδο αυτή πένθους.

Ο Κάρολος απέτισε φόρο τιμής το Σάββατο στον «αγαπημένο του Μπαμπά», ο οποίος προσέφερε με μεγάλη αφοσίωση την υπηρεσία του στη βασίλισσα, στη βασιλική οικογένεια, στη Βρετανία και στην Κοινοπολιτεία, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τους συγκινητικούς επαίνους για τον πατέρα του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης