Ο πρωθυπουργός του Μπαχρέιν υπεραμύνθηκε την Κυριακή του σχεδίου ένωσης των μοναρχιών του Κόλπου, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σε μια περιφερειακή σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Ριάντ, όμως η σιιτική αντιπολίτευση της χώρας ήδη το επικρίνει ζητώντας δημοψήφισμα. Για τις μοναρχίες του Κόλπου «η επιλογή της ένωσης είναι επιτακτική» στην παρούσα φάση, δήλωσε ο πρίγκιπας Χαλίφα μπιν Σάλμαν αλ Χαλίφα σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε από την σαουδαραβική εφημερίδα Αλ Ριάντ.

Ο πρίγκιπας πρόσθεσε ότι οι έξι μοναρχίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν Ομάν, Κατάρ και Κουβέιτ) θα πρέπει «να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας αποκτώντας μια ενοποιημένη δομή ώστε να διασφαλίσουν την άμυνά τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αντίποδα, ο σεΐχης Άλι Σάλμαν επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του σιιτικού αλ Ουέφακ, επέκρινε έντονα το σχέδιο αυτό. «Το Μπαχρέιν κέρδισε την ανεξαρτησία του (το 1971) έπειτα από δημοψήφισμα που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», αναφέρει ο σεΐχης Σάλμαν σε ανακοίνωσή του. «Ο λαός του Μπαχρέιν είναι ο μοναδικός που μπορεί να αποφασίσει για την ανεξαρτησία του» και η δυναστεία που κυβερνά, οι «αλ Χαλίφα δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για μια ένωση ή για μια συνομοσπονδία με οποιαδήποτε χώρα», υπογράμμισε ο σεΐχης Σάλμαν ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε κάθε μία από τις έξι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης