Ο πρόεδρος Ροχανί ζητεί ριζοσπαστική αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας του

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, 00:12
Ο πρόεδρος Ροχανί ζητεί ριζοσπαστική αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας του

Κρίση εμπιστοσύνης στην ιρανική ηγεσία έχει προκαλέσει η κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη, όπως παραδέχτηκε εμμέσως ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο, όπως μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι «υπάρχει ανάγκη για μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας… Και αυτή η μεγάλη απόφαση είναι η εθνική συμφιλίωση».

Απευθύνοντας έκκληση για «εθνική ενότητα» και ακόμη και «εθνική συμφιλίωση», έπειτα από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο χειρισμός από τις αρχές της κατάρριψης του αεροσκάφους, ο Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η αλυσίδα των τραγικών γεγονότων του Ιανουαρίου που ξεκίνησε με την δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί θα πρέπει να οδηγήσει σε μία «μεγάλη απόφαση» στο εσωτερικό του ιρανικού πολιτικού συστήματος.

Οι βουλευτικές εκλογές της 21ης Φεβρουαρίου «πρέπει να είναι το πρώτο βήμα», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

«Ο λαός θέλει πλουραλισμό», είπε καλώντας τις αρμόδιες αρχές να μην απορρίπτουν αδιακρίτως και ανεξέλεγκτα τις υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές.

«Ο λαός είναι ο κύριός μας...και εμείς είμαστε οι υπηρέτες του. Ο υπηρέτης πρέπει να απευθύνεται στον κύριό του με ταπεινοφροσύνη, ακρίβεια και εντιμότητα», εξήγησε ο Ροχανί. «Οι άνθρωποι θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι αρχές τούς αντιμετωπίζουν με εντιμότητα, ακεραιότητα και εμπιστοσύνη», είπε ο ίδιος.

«Καλώ τις ένοπλες δυνάμεις και την ηγεσία τους να εξηγήσουν στους ανθρώπους ... τι συνέβη από το ατύχημα μέχρι την στιγμή που ανακοινώθηκε η αλήθεια... για να καταλάβουν ότι οι αρχές δεν ήθελαν να κρύψουν τίποτε. Εάν υπήρξε καθυστέρηση (στην μετάδοση της πληροφορίας), ας ζητήσουν συγγνώμη», πρόσθεσε.

Δύο ημέρες μετά τις επίσημες διαψεύσεις της θέσης ότι πύραυλος εκτοξεύθηκε κατά του ουκρανικού αεροσκάφους στις 8 Ιανουαρίου αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν το Σάββατο την ευθύνη τους, επικαλούμενες «ανθρώπινο λάθος».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, 12:13