Ο Πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι επισκέφθηκε τη Δευτέρα την Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που τον ευχαρίστησε για «την υποστήριξή του στην πολιτική κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, ο κ. Γιαματέι έκλεισε την πρεσβεία της Γουατεμάλας στη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι ευτυχής που η Γουατεμάλα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην προώθηση της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου που θα δικάσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία σε βάρος του ουκρανικού λαού», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στο Κίεβο.

Η γενική γραμματεία επικοινωνίας της προεδρίας της Γουατεμάλας δεν δημοσιοποίησε καμία λεπτομέρεια για τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Γιαματέι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κράτος της κεντρικής Αμερικής εξάγει νικέλιο στην Ουκρανία, από την οποία εισάγει σίδηρο και χάλυβα. Παρά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, η Γουατεμάλα συνεχίζει να εξάγει στη Ρωσία καφέ και μπανάνες και να εισάγει λιπάσματα, ιατρικό υλικό και χαρτί.

Η πρόσκληση για την επίσκεψη στην Ουκρανία απευθύνθηκε τον Ιούνιο, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο Προέδρων. Ο κ. Γιαματέι είπε πως ο κ. Ζελένσκι τον παρότρυνε να πάει να δει «με τα μάτια του τις ζημιές που υφίσταται η Ουκρανία» και να «μιλήσει στον κόσμο ολόκληρο» για αυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AGN της Γουατεμάλας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης