Ο πρόεδρος της Ινδονησίας διόρισε υπουργό Άμυνας τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019, 08:29
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας διόρισε υπουργό Άμυνας τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο, ο οποίος αρχίζει τη δεύτερη θητεία του, διόρισε την Τετάρτη νέο υπουργό Άμυνας τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, τον στρατηγό ε.α. Πραμπόβο Σουμπιάντο.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο αντίπαλος του προέδρου τον είχε κατηγορήσει για «συστηματική» και «μαζική» νοθεία. Στις ταραχές που ξέσπασαν αφότου ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ινδονησία σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι.

Έκτοτε όμως οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι εμφανίστηκαν μαζί επανειλημμένα.

«Θα ήταν μια μαύρη ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στην Ινδονησία εάν διοριζόταν υπουργός ο Σουμπιάντο, είχε επισημάνει τη Δευτέρα ο Οσμάν Χαμίντ, διευθυντής του παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία στη χώρα της Ασίας, πριν γίνει γνωστός ο διορισμός.

Τον Σουμπιάντο, άλλοτε γαμπρό του Ινδονήσιου δικτάτορα Σουχάρτο (που κράτησε την εξουσία από το 1967 έως το 1998), βαρύνουν κυρίως υποψίες ότι έδωσε διαταγές να απαχθούν και να «εξαφανιστούν» πολλοί διαδηλωτές που απαιτούσαν εκδημοκρατισμό κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων που εν τέλει οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος το 1998. Δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019, 08:42