Ο πρόεδρος της Μογγολίας δώρισε στον Ντόναλντ Τραμπ ένα άλογο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019, 00:55
Ο πρόεδρος της Μογγολίας δώρισε στον Ντόναλντ Τραμπ ένα άλογο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε σήμερα το όνομα που επέλεξε για το άλογο που χάρισε στον 13χρονο γιο του, τον Μπάρον, ο πρόεδρος της Μογγολίας Μπατούλγκα Χάλτμαα: «Νίκη».

Ο Μπατούλγκα, ο πρώτος Μογγόλος πρόεδρος που επισκέπτεται την Ουάσινγκτον από το 2011, έφτασε στον Λευκό Οίκο με ένα μαύρο SUV, χωρίς το άλογο. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους ότι ο Μπατούλγκα ήθελε να βαπτίσει ο Τραμπ το ζώο, που αποτελεί συμβολικό δώρο στη χώρα του.

Τα σκληραγωγημένα, μικρόσωμα άλογα της Μογγολίας είναι η ράτσα που ίππευαν ο Τζένγκις Χαν και άλλοι πολέμαρχοι.

Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο, την ώρα που πόζαραν για φωτογραφίες στον Κήπο τον Ρόδων, αν έχει σκεφθεί ένα όνομα, ο Τραμπ απάντησε: «Ναι. Νίκη» και, στρεφόμενος στον Μπατούλγκα, πρόσθεσε: «Σας ευχαριστώ πολύ για το άλογο». Κατόπιν, ρώτησε ο ίδιος τους δημοσιογράφους αν έχουν δει τη φωτογραφία του (δεν την είχαν δει) και είπε ότι είναι "πανέμορφο".

Η Μογγολία, μια χώρα τριών εκατομμυρίων κατοίκων που συνορεύει με την Κίνα και τη Ρωσία, θέλει να προσελκύσει επενδύσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες τις οποίες θεωρεί "τρίτους γείτονες", ώστε να περιοριστεί η οικονομική εξάρτησή της από το Πεκίνο. Η χώρα έχει προσφερθεί επίσης να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στις διπλωματικές επαφές των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα και να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών. Η Μογγολία διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βόρεια Κορέα.

Όπως και ο Τραμπ, ο Μπατούλγκα ήταν επιχειρηματίας προτού να ασχοληθεί με την πολιτική. Ήταν επίσης αθλητής της πάλης και έφερε μαζί του στον Λευκό Οίκο τον σύμβουλό του, τον Ντολγκορσουρέν Νταγκβαντόρτζ, έναν γνωστό πρώην πρωταθλητή του σούμο.

«Η Μογγολία... είναι σπουδαίοι μαχητές. Ξέρετε, σπουδαίοι μαχητές, σπουδαίοι παλαιστές, σπουδαίοι πρωταθλητές», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Με πληοροφορίες από ΑΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019, 00:55