Ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες δήλωσε χθες Κυριακή προσηλωμένος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την απόφαση της κυβέρνησής του να τερματίσει το έργο μιας διεθνούς επιτροπής που υποστήριζε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Σε ανάρτησή του στο Twitter, την ημέρα που η εντολή της Αποστολής Υποστήριξης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας στην Ονδούρα (MACCIH) εξέπνευσε, ο Ερνάντες τόνισε: «Επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη βούλησή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας εναντίον της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συντηρητικός πρόεδρος — οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι υπονομεύει το κράτος δικαίου στη χώρα της κεντρικής Αμερικής — συμπλήρωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να ζητεί την υποστήριξη και τη συνεργασία διεθνών εταίρων όπως ο ΟΑΚ, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι.

Κοινοβουλευτικοί προσκείμενοι στον Ερνάντες είχαν ταχθεί πέρυσι εναντίον της συνέχισης του έργου της MACCIH, η οποία είχε σχηματιστεί το 2016.

Περίπου 800 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας χθες Κυριακή για να απαιτήσουν ο πρόεδρος Ερνάντες να εγκαταλείψει την εξουσία, φωνάζοντας το σύνθημα «θέλουμε τη MACCIH».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από τους συμμετέχοντες σε αυτή την κινητοποίηση, ο 36χρονος Αντόνιο Τεχάδα, εξήγησε πως κατέβηκε στον δρόμο διότι μετά την εκδίωξη της Αποστολής, αρκετοί πολιτικοί θα θεωρήσουν πως μπορούν να νέμονται το δημόσιο χρήμα όπως θέλουν.

Η αποστολή «μπορεί να μην τους απέτρεπε», συνέχισε αναφερόμενος στη διασπάθιση δημόσιων κεφαλαίων, «αλλά τουλάχιστον θα ήταν πιο προσεκτικοί διότι θα γνώριζαν πως τους βλέπουν», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι η Ονδούρα δεν συμφωνεί να ανανεωθεί η εντολή της MACCIH, εξηγώντας πως διατυπώθηκαν ανησυχίες για υπέρβαση των καθηκόντων της.

Αντιδρώντας, ο ΟΑΚ αντέτεινε ότι η Τεγκουσιγκάλπα δεν έδειξε να μοιράζεται τη δέσμευση της MACCIH για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Ερνάντες, σύμμαχος των ΗΠΑ, βρίσκεται στο μικροσκόπιο εδώ και αρκετούς μήνες. Πέρυσι, σώμα ενόρκων σε αμερικανικό δικαστήριο έκρινε τον αδελφό του Χουάν Αντόνιο «Τόνι» Ερνάντες ένοχο για συνωμοσία με σκοπό την λαθραία εισαγωγή κοκαΐνης, παράνομη οπλοκατοχή και ψευδορκία.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο πρόεδρος είχε δεσμευτεί ότι θα προστατεύσει τον αδελφό του από την έκδοση και ότι ζήτησε δωροδοκίες από διακινητές ναρκωτικών για τη δική του προεκλογική εκστρατεία, αλλά και αυτή του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος. Ο πρόεδρος της Ονδούρας διέψευσε τις κατηγορίες.

Ο αρχηγός του κράτους δεν αντιμετωπίζει ποινική δίωξη από τις αμερικανικές αρχές.

Ο Ερνάντες εξασφάλισε δεύτερη θητεία στην προεδρία πριν από δύο χρόνια, έπειτα από μια εκλογική διαδικασία στην οποία καταγράφηκαν πολλές παρατυπίες από τον ΟΑΚ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης