Ο πρόεδρος της Πολωνίας δεν θα παραστεί στον εορτασμό των 75 ετών από την απελευθέρωση του Άουσβιτς

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020, 20:48
Ο πρόεδρος της Πολωνίας δεν θα παραστεί στον εορτασμό των 75 ετών από την απελευθέρωση του Άουσβιτς

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δεν θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ στις 23 Ιανουαρίου για τους εορτασμούς των 75 ετών από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος την Τρίτη.

Ο Πολωνός πρόεδρος εξήγησε ότι έλαβε την απόφαση αυτή επειδή οι οργανωτές της εκδήλωσης δεν προέβλεψαν να του δώσουν τον λόγο ενώ από την άλλη θα έχει κεντρικό ρόλο στους εορτασμούς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πρόσφατα εξαπέλυσε δριμύτατες κατηγορίες κατά της Βαρσοβίας και του ρόλου της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ντούντα εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του επειδή στην εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος Γιάντ Βασέμ θα μιλήσουν επίσης οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, όχι όμως και ο ίδιος.

«Η αδυναμία να μιλήσουμε για αυτό το θέμα αντίκειται στα συμφέροντα της Πολωνίας», υποστήριξε.

Η πολωνική ηγεσία έχει εξοργιστεί από τα σχόλια που έκανε τον περασμένο μήνα ο Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε τη Βαρσοβία για αντισημιτισμό και υποστήριξε ότι φέρει ευθύνη για το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επειδή συνέπραξε με τον Χίτλερ.

Η Πολωνία θα οργανώσει μια δική της εκδήλωση στο Μνημείο και Μουσείο Άουσβιτς-Μπιρκενάου στις 27 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά από εκείνη της Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020, 20:50