«Μέσα στις επόμενες ημέρες η δικτατορία του Μαδούρο θα σταματήσει να υπάρχει. Ο λαός της Βενεζουέλας έχει ανοίξει μία πόρτα στην ελευθερία και τη δημοκρατία, με κουράγιο και χαρά. Τώρα πρέπει να πορευθούν προς μία ελεύθερη και ευημερούσα χώρα που ζει ειρηνικά. Όλοι οι δημοκράτες σε όλο τον κόσμο μοιράζονται αυτή την ευτυχία» ανέφερε ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέρα στο Twitter.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντουκέ επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Μαδούρο, με τον οποίο βρίσκονται αρκετό καιρό σε διαμάχη, θα έχανε σύντομα τη θέση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Άμπραμς πρότεινε να φύγει ο Μαδούρο από τη χώρα και ότι φίλοι όπως η Κούβα και η Ρωσία θα τον δέχονταν ευχαρίστως.

Ο Μαδούρο έχει κατηγορήσει την Ουάσιγκτον, που έχει δηλώσει ότι όλες οι εναλλακτικές σε σχέση με την κρίση στη Βενεζουέλα βρίσκονται στο τραπέζι, ότι οργανώνει πραξικόπημα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η ένταση στη Βενεζουέλα κλιμακώθηκε όταν ο Χουάν Γκουάιδο, ηγέτης της βουλής που ελέγχει η αντιπολίτευση, αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου, αμφισβητώντας την επανεκλογή του Μαδούρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυτοανακήρυξη του Γκουάιδο αναγνωρίστηκε σχεδόν αμέσως από τις ΗΠΑ και κάποιους συμμάχους τους. Τα κράτη μέλη της ΕΕ επρόκειτο να προχωρήσουν σε κοινή δήλωση αναγνώρισης του Γκουάιδο, που ο Μαδούρο χαρακτηρίζει «μαριονέτα των ΗΠΑ» αλλά η Ιταλία έθεσε βέτο, σύμφωνα με πηγή του Sputnik.

Η Ρωσία, η Κίνα, το Μεξικό, η Τουρκία, η Ουρουγουάη και αρκετές άλλες χώρες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον Μαδούρο ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Πηγή: SPUTNIK 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης