Ο πρόεδρος του Ιράν και ο πρωθυπουργός του Ιράκ μίλησαν για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, 17:01
Ο πρόεδρος του Ιράν και ο πρωθυπουργός του Ιράκ μίλησαν για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Το Ιράν και το Ιράκ έθεσαν σήμερα ως προτεραιότητές τους τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την αμοιβαία ασφάλεια και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεών τους, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τεχεράνη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες, όταν το Ιράκ έγινε θέατρο μιας αντιπαράθεσης μεταξύ δύο αντίπαλων σιιτικών δυνάμεων: του θρησκευτικού ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ και του Πλαισίου Συντονισμού, μιας συμμαχίας φιλοϊρανικών κομμάτων.

Ο Σουντάνι, που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από έναν μήνα, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. «Κατά την άποψή μας, την οποία συμμερίζεται η ιρακινή κυβέρνηση, η ασφάλεια, η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα στην περιοχή είναι πολύ σημαντικές», είπε ο Ραϊσί στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες. «Κατά συνέπεια, ο αγώνας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών και της ανασφάλειας που απειλεί την περιοχή μας επαφίεται στην κοινή βούληση των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός από την πλευρά του είπε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη «να μην επιτρέψει σε οποιαδήποτε ομάδα ή κόμμα να χρησιμοποιούν το ιρακινό έδαφος για (…) να απειλούν την ασφάλεια του Ιράν», υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες θα θέσουν σε εφαρμογή «έναν μηχανισμό (…) συντονισμού για να αποφεύγεται η κλιμάκωση».

Η Τεχεράνη χαιρέτισε την Δευτέρα την απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης να αναπτύξει δυνάμεις σε μια ζώνη που συνορεύει με το Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου έχουν καταφύγει πολλοί αντιπολιτευόμενοι Κούρδοι του Ιράν. Η Τεχεράνη κατηγορεί οργανώσεις αυτών των Κούρδων ότι εξαπολύουν επιθέσεις στο έδαφος του Ιράν αλλά και ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Στο οικονομικό πεδίο, ο Σουντάνι ευχαρίστησε το Ιράν «για τη στήριξή του» καθώς συνεχίζει να εφοδιάζει τη Βαγδάτη με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Σουντάνι και η ιρακινή αντιπροσωπεία συναντήθηκαν στη συνέχεια με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μετέδωσε το πρακτορείο Irna χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, 17:08