Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ εμφανίστηκε τη Δευτέρα να επιρρίπτει την ευθύνη για τον φόνο ενός επτάχρονου κοριτσιού στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από επικριτές του που τονίζουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε να περιορίσει ένα κύμα βίας κατά των γυναικών.

Ο Ομπραδόρ ρωτήθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την απαγωγή και την δολοφονία της επτάχρονης Φάτιμα Σεσίλια Αλντριγκετ, που εξαφανίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου και το πτώμα της βρέθηκε το Σαββατοκύριακο μέσα σε μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών στην γειτονιά Τλαχουάκ στην Πόλη του Μεξικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τοποθετούμενος, ο πρόεδρος δήλωσε σίγουρος πως οι αρχές θα συλλάβουν τους δράστες του εγκλήματος, αλλά σημείωσε πως η τιμωρία από μόνη της δεν είναι η λύση.

Η μεγαλύτερη πρόσκληση, είπε, είναι ο εξαγνισμός της μεξικάνικης κοινωνίας, που όπως τόνισε έχει «περιπέσει σε παρακμή, ένας σταδιακός ξεπεσμός που έχει να κάνει με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο».

«Η ανεργία, η οικονομική ανάπτυξη, ο αριθμός των ανθρωποκτονιών είναι μετρήσιμα μεγέθη, αλλά ο βαθμός της κοινωνικής αποσύνθεσης που προκαλούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν μετριέται. Υπάρχει βαθιά κρίση απώλειας αξιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέλη της οικογένειας και γονείς συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας σήμερα έξω από το σπίτι της Αλντριγκετ και από το σχολείο της, όπου φάνηκε να φεύγει συνοδευόμενη από μια ενήλικη γυναίκα την περασμένη εβδομάδα. Περισσότεροι από 100.000 χρήστες στο Twitter έκαναν αναρτήσεις χρησιμοποιώντας την ετικέτα @JuticiaParaFatima (ή Δικαιοσύνη για την Φάτιμα).

Ο Μεξικανός πρόεδρος κατηγορεί τακτικά για τα πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας, όπως η διαφθορά, η φτώχεια και η βία, πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά την εποχή των πολιτικών υπέρ της αγορών, όπως η οικονομική απελευθέρωση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980.

Ο παππούς του κοριτσιού, Γκιλιέρμο Αντόν Γκοντίνες, στεκόμενος έξω από το σπίτι της οικογένειας, με δάκρυα να τρέχουν στο πρόσωπό του, είπε πως «ίσως» ο Λόπες Ομπράντορ να έχει δίκιο ότι το οικονομικό μοντέλο έχει μερική ευθύνη. «Αλλά τώρα αυτός είναι υπεύθυνος, αυτός είναι πρόεδρος… Θα πρέπει να μας δείξει ότι είναι διαφορετικός από προηγούμενες κυβερνήσεις».

Η δολοφονία του κοριτσιού συνέβη μετά από διαμαρτυρίες που έγιναν την Παρασκευή ενάντια για τη ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών και των περιστατικών βίας κατά των γυναικών με διαδηλωτές να ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου, γράφοντας τη φράση «κράτος γυναικοκτονιών», απαιτώντας δικαιοσύνη για την 25χρονη Ινγκρίντ Εσκαμίλα, η οποία δολοφονήθηκε άγρια την περασμένη εβδομάδα.

Ο Λόπες Ομπραδόρ ζήτησε δημοσίως από τους διαδηλωτές να μην ζωγραφίζουν τους τοίχους και την πόρτα του προεδρικού μεγάρου, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για δώσει τέλος στις δολοφονίες γυναικών.

Σε συνέντευξη Τύπου, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα επιβεβαίωσε ότι το πτώμα της Αλντριγκετ ταυτοποιήθηκε και ανακοίνωσε αμοιβή 2 εκατομμυρίων πέσος (107.000 δολαρίων) για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας.

Κατά μέσο όρο, 10 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα στο Μεξικό και το 2019, το πρώτο έτος της κυβέρνησης Ομπραδόρ, σηματοδότησε ένα νέο συνολικό ρεκόρ ανθρωποκτονιών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Τα θύματα των γυναικοκτονιών αυξήθηκαν κατά 10% το 2019, σε πάνω από 1.000.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι είναι γενικώς αντιληπτό ότι η γυναικοκτονία ενέχει τη σκόπιμη δολοφονία γυναικών επειδή είναι γυναίκες, αλλά ευρύτεροι ορισμοί περιλαμβάνουν οποιαδήποτε δολοφονία γυναικών ή κοριτσιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης