Η προσπάθεια να τεθεί υπό αμφισβήτηση το υπόλοιπο της θητείας για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει μόλις ξεκινήσει.

Το Κογκρέσο κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο στην πρώτη ακροαματική διαδικασία της 4ης Δεκεμβρίου. Ο Jerrold Nadler, πρόεδρος της δημοκρατικής επιτροπής του δικαστικού σώματος, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε είτε να παρευρεθεί είτε να «σταματήσει να διαμαρτύρεται για τη διαδικασία». Αν παρευρεθεί, ο πρόεδρος θα είναι σε θέση να αμφισβητήσει τους μάρτυρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από έναν μήνα καταθέσεων κεκλεισμένων των θυρών, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη Πέμπτη ολοκλήρωσαν δύο εξαγριωμένες εβδομάδες δημόσιων ακροάσεων διερεύνησης, με 12 μάρτυρες που κατέθεσαν πληθώρα αποκαλύψεων.

#  Ναι, υπήρχε πρόβλημα με την Ουκρανία.

#  Ναι, εμπλεκόταν ο πρόεδρος Τραμπ. Ναι, όλα τα στοιχεία είναι καταδικαστικά προκαλώντας πολιτική κόλαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και τώρα τι θα γίνει; Ο πρόεδρος της επιτροπής Adam Schiff (Δημοκρατικός της Καλιφόρνια) αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των Δημοκρατικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η έκθεση της επιτροπής του σχετικά με τα πορίσματα των δύο τελευταίων μηνών θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Δικαστικών μετά την εορτή των Ευχαριστιών.

Θα υπάρξουν και άλλες ακροάσεις;

Όπως επισημαίνει ο Schiff στην ανακοίνωσή του, «δεν αποκλείουμε τη δυνατότητα περαιτέρω καταθέσεων ή ακροάσεων». 

Την Κυριακή, ο Schiff εξήγησε στον Jake Tapper του CNN ότι εργάζεται για να οδηγήσει τον Bolton ενώπιον της επιτροπής. «Αλλιώς, θα πρέπει να εξηγήσει μια μέρα αν διατηρεί αυτήν τη θέση επειδή θέλησε να περιμένει να τα δημοσιοποιήσει σε βιβλίο αντί να πει στον αμερικανικό λαό αυτό που ήξερε, όταν αυτό πραγματικά είχε σημασία για τη χώρα».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Μπόλτον υπέγραψε συμφωνία για να γράψει βιβλίο για την περίοδο που βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ο Schiff να προσπαθήσει να ακούσει από άλλους μάρτυρες που έχουν γνώση της κατάστασης, εάν προκύψουν νέες πληροφορίες.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία λήψης περισσότερων εγγράφων όλη την ώρα» δήλωσε στο CNN. «Έτσι, γίνεται η ερευνητική εργασία».

Τι θα κάνει η Νομική Επιτροπή του Σώματος με την έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών;

Αφού η Επιτροπή Πληροφοριών – μαζί με τις επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων και εποπτείας, οι οποίες διενεργούν επίσης έρευνες σχετικές με την υπόθεση – υποβάλει την έκθεσή της, η δικαστική επιτροπή θα διεξαγάγει τη δική της έρευνα, θα προχωρήσει στις δικές της ακροάσεις και θα αποφασίσει εάν θα συντάξει και θα συστήσει άρθρα της μομφής που αποτελεί το ισοδύναμο των κατηγοριών εναντίον του προέδρου.

Οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να αποφασίζουν πώς να οριοθετήσουν πιθανά άρθρα επιβολής της παραπομπής.

Τι γίνεται με τη Γερουσία;

Αν το Σώμα ψηφίσει για να κατηγορήσει τον πρόεδρο, τα άρθρα της μομφής θα μεταβιβασθούν στη Γερουσία, η οποία θα διεξαγάγει δίκη για να αποφασίσει εάν θα απομακρύνει τον πρόεδρο από το αξίωμα.

Δεν υπάρχει κάποια νομική απαίτηση για τον αρχηγό της πλειοψηφίας Ρεπουμπλικάνο Mitch McConnell να προωθήσει τα άρθρα της παραπομπής. Αν το κάνει – και φαίνεται ότι θα το κάνει – δεν είναι σαφές πώς θα δομηθεί μια παρόμοια δίκη ή πόσο θα διαρκέσει. Εκπρόσωπος της Γερουσίας και ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου συζήτησαν τις δυνατότητες δίκης διάρκειας δύο εβδομάδων και ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης