Ο ηγέτης της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, βρίσκεται από το Σάββατο στο Παρίσι, πατώντας το πόδι του για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στη συνέχεια των επισκέψεών του στις σημαντικές χώρες του κόσμου.

Με την επίσκεψή του στο Παρίσι ο Κάστρο θέλει να δείξει ότι δίνει μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση καλών σχέσεων με όλες τις δυτικές χώρες, αφού η Κούβα επανέλαβε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ με την οποία βρισκόταν επί χρόνια σε αντιπαράθεση. Μετά το τέλος των ψυχρών σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας το Παρίσι ελπίζει στο χτίσιμο φιλικών σχέσεων με την Αβάνα. «Είναι μια χώρα που ανοίγεται στον κόσμο, κι εμείς θέλουμε να είμαστε κοντά της σε αυτό το άνοιγμα» δήλωσαν διπλωματικοί κύκλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γι’ αυτό το σκοπό οι Γάλλοι προσφέρουν ό,τι προβλέπει το διπλωματικό πρωτόκολλο: μεταξύ των άλλων και ένα επίσημο δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο 84χρονος Κάστρο θα προσέλθει στις επίσημες συναντήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη, μία τιμή την οποία το Παρίσι αρνήθηκε πριν από είκοσι χρόνια στον αδελφό και προκάτοχό του Φιντέλ.

Η Κούβα αποβλέπει τώρα στο άνοιγμα των εδώ και δεκαετίες αποκλεισμένων αγορών της σε ξένους επενδυτές. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κάστρο αναμένονται συμφωνίες που θα αφορούν τον τουρισμό, τις συγκοινωνίες και το εμπόριο. Επιπλέον στο τραπέζι θα τεθεί και μια συμφωνία που αφορά τα χρέη της Κούβας προς τη Γαλλία: το Παρίσι φαίνεται ότι θα δεχθεί ένα μέρος των οφειλομένων χρημάτων να διατεθεί για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων στο νησί.

Ο πρόεδρος Ολάντ είχε επισκεφτεί την Κούβα τον Μάιο του 2015 ως ο πρώτος δυτικός ηγέτης μετά την αλλαγή στις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Αβάνα και την Ουάσιγκτον. Έκτοτε η Γαλλία αποτελεί τον σημαντικότερο συνομιλητή της Κούβας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το θεωρώ πολύ σημαντικό που η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Κούβας» είχε δηλώσει τότε ο Γάλλος πρόεδρος, αποφεύγοντας παράλληλα να ασκήσει δημόσια κριτική για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο νησί της Καραϊβικής.

Παράλληλα οι Γάλλοι αποβλέπουν εδώ και καιρό στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο, ενώ το Παρίσι υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στην Κούβα και την ΕΕ: από τον Απρίλιο του 2014 τα δύο μέρη διεξάγουν συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης