Ο εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας Ρίτσαρντ Ντόκινς αναδιατυπώνει το διάσημο ερώτημα του Αϊνστάιν ως εξής: «Υπάρχει μόνο ένας τρόπος ύπαρξης του σύμπαντος;». Και πηγαίνοντας ακόμα πιο πέρα, αναρωτιέται: «Είναι η ζωή που γνωρίζουμε στη Γη η μόνη ζωή που υπάρχει ή στις δυσθεώρητες αποστάσεις του διαστήματος μπορεί κανείς να ανακαλύψει ποικιλομορφία ζωής;». Ο Ντόκινς κάνει τις δικές του υποθέσεις και κρίνει το πόσο βάσιμα μπορεί να είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Ο διάσημος βιολόγος Ντόκινς, που έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πολλές φορές για τις απόψεις και το έργο του, γράφει «εκλαϊκευμένη» επιστήμη και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να φέρει κοντά του ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, πέρα από τους επιστημονικούς κύκλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έγινε γνωστός με το βιβλίο «Το εγωιστικό γονίδιο» το 1976. Ακόμα και αυτοί που διαφωνούν με τον Ντόκινς σίγουρα αναγνωρίζουν έναν άνθρωπο ο οποίος διέπεται από πάθος για την επιστήμη και τις απόψεις του, καθώς και όραμα για το μέλλον και την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Έχοντας τον τρόπο να εξηγεί σύνθετα προβλήματα με τρόπο απλό και κατανοητό, ίσως είναι ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει για την πιθανότητα ζωής σε μακρινούς γαλαξίες.

Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία ανέκαθεν βασάνιζαν τον ανθρώπινο νου και δεν έχουν εύκολη απάντηση ή καλύτερα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως έχει τις απαντήσεις. Είμαστε μόνοι στο σύμπαν; Υπάρχουν άλλα νοήμονα όντα που έχουν αναπτύξει πολιτισμό;

Όπως λέει ο Ντόκινς, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι αν έρθουμε ποτέ σε επαφή με εξωγήινη ζωή εκτός του ηλιακού μας συστήματος θα είναι ένας πολιτισμός με προηγμένη τεχνολογία και ευφυΐα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι ένα ασφαλές συμπέρασμα, λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες αποστάσεις του αχανούς διαστήματος που χωρίζουν τον έναν γαλαξία απ’ τον άλλο.

Αλλά η νοημοσύνη ίσως να είναι το μόνο κοινό που θα έχουμε με τους εξωγήινους. Η ζωή στη Γη βασίζεται στον άνθρακα, όμως σύμφωνα με το Ντόκινς δεν είναι απίθανο η ζωή σε άλλους πλανήτες να βασίζεται σε τελείως διαφορετικούς κανόνες.

Αν και οι εξωγήινοι μπορεί να μην έχουν καμία σχέση μ’ εμάς, ένα είναι το μόνο σίγουρο: όπως λέει και ο Ντόκινς, η επαφή μαζί τους θα αλλάξει συθέμελα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν στο οποίο ζούμε.

Ποιος είναι ο Ρίτσαρντ Ντόκινς

Ο Κλίντον Ρίτσαρντ Ντόκινς (γεν. 26 Μαρτίου 1941) είναι Βρετανός ηθολόγος, εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Μέχρι το 2008 διατηρούσε την έδρα Charles Simonyi για τη Λαϊκή Κατανόηση της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Γεννημένος στο Ναϊρόμπι της Κένυας, ο Ντόκινς μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία με τους γονείς του σε ηλικία οκτώ ετών. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πέρασε δύο χρόνια ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, πριν επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1970. Έγινε διεθνώς γνωστός το 1976 με το βιβλίο του «Το εγωιστικό γονίδιο», το οποίο μαζικοποίησε την γονιδιοκεντρική άποψη για την εξέλιξη και εισήγαγε τον όρο «μιμίδιο» (meme).

Το 1982 παρουσίασε στο βιβλίο του «The extended phenotype» μια θεωρία που αποτελεί σημείο αναφοράς στον τομέα της εξελικτικής βιολογίας και ανέφερε ότι τα φαινοτυπικά αποτελέσματα δεν περιορίζονται στο σώμα ενός οργανισμού, αλλά μπορούν να επεκταθούν στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των σωμάτων άλλων οργανισμών.

Διαβάστε επίσης: Έσπασε τη σιωπή του επιστήμονας της απαγορευμένης Αrea 51

Επιμέλεια: K.X. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης