«Αυτή είναι η ιστορία της ερειπωμένης από τους βομβαρδισμούς πόλης Ντούμα, και της υπόγειας κλινικής “Point 200”, εικόνες από την οποία επέτρεψαν σε τρία από τα ισχυρότερα κράτη να βομβαρδίσουν την Συρία την περασμένη εβδομάδα», γράφει ο μόνιμος ανταποκριτής της βρετανικής «The Independent» στη Μέση Ανατολή.

«Ο 58χρονος ιατρός Dr Assim Rahaibani, φορώντας πράσινη ιατρική μπλούζα, με φιλικό τρόπο με διαβεβαίωσε πως «η βιντεοταινία με το ‘αέριο’ που τρομοκράτησε τον κόσμο ήταν αυθεντική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να συνεχίσεις το άρθρο του ο Φισκ: «Οι πολεμικές ιστορίες ωστόσο, έχουν συνήθεια να γίνονται πιο σκοτεινές. Επειδή ο ίδιος ιατρός πρόσθεσε κάτι προφανώς άβολο: Οι ασθενείς είχαν προσβληθεί όχι από κάποιο άλλο αέριο αλλά από έλλειψη οξυγόνου ζώντας σε τούνελ γεμάτα σκουπίδια και ανήλιαγα υπόγεια γεμάτα από τις σκόνες που δημιουργούσαν οι αδυσώπητοι βομβαρδισμοί».

«Μιλώντας καλά αγγλικά αναφέρθηκε δύο φορές» –γράφει ο Φισκ- «στους τζιχαντιστές οπλοφόρους του “Στρατού του Ισλάμ” Jaish el-Islam στη Ντούμα, ως “τρομοκράτες” -λέξη που χρησιμοποιεί και το καθεστώς αλλά και οι περισσότεροι στη Συρία. Άκουσα καλά; Ποια από τις απόψεις λοιπόν για τα γεγονότα να πιστέψω;».

«Οι αναγνώστες θα πρέπει να καταλάβουν» –γράφει ακόμη ο Φισκ- πως δεν είναι αυτή η μόνη ιστορία στη Ντούμα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με τους οποίους μίλησα ανάμεσα στα ερείπια, και “ουδέποτε πίστεψαν στις ιστορίες με τα αέρια” που τις απέδιδαν στις ένοπλες ισλαμικές ομάδες τζιχαντιστών που είχαν καταλάβει και ζούσαν στα σπίτια τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έτσι η ιστορία της Ντούμα, όπου περπάτησα ανάμεσα στα καμένα αυτοκίνητα και στα υπόγεια τούνελ όπου υπάρχουν ακόμη ρωσικές –ναι ρωσικές- ρουκέτες, δεν είναι μόνον απλώς η ιστορία με το αέριο, όπως την παρουσίασαν. Αλλά είναι και για τους χιλιάδες κατοίκους που δεν θέλησαν να την εγκαταλείψουν με τα λεωφορεία που εστάλησαν, την περασμένη εβδομάδα και τα οποία γέμισαν με τους οπλοφόρους. Κι ας ζούσαν εκεί επί μήνες σαν τρωγλοδύτες, προκειμένου να επιβιώσουν».

«Αφού συνομίλησα με περίπου 20 κατοίκους, δεν βρήκα ούτε έναν που να έδειξε ότι είχε την παραμικρή ιδέα για το ρόλο που έπαιξε η Ντούμα ώστε να προκαλέσει την επίθεση των Δυτικών».

Ο Robert Fisk είναι ερευνητής δημοσιογράφος ανταποκριτής της «The Independent» στη Μέση Ανατολή βραβευμένος δύο φορές με το βρετανικό βραβείο του «Δημοσιογράφου της χρονιάς» και άλλα εφτά βρετανικά δημοσιογραφικά βραβεία ως «Ανταποκριτής της Χρονιάς». Ταξίδεψε μόνος, χωρίς ρωσική ή κυβερνητική συνοδεία στη Ντούμα για να στείλει την ανταπόκρισή του.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης