Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, τον οποίο η Μόσχα είχε ανακαλέσει τον Μάρτιο για διαβουλεύσεις, πέταξε σήμερα για τις ΗΠΑ όπου θα αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του, μετά τη συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Ανατόλι Αντόνοφ απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας στις 09:20 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) με προορισμό τη Νέα Υόρκη, από όπου στη συνέχεια ο Αντόνοφ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με δεδομένα τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταξύ των δύο προέδρων, αναμένω μια εποικοδομητική συνεργασία με τους Αμερικανούς συναδέλφους μου προκειμένου να ανοικοδομήσουμε ρεαλιστικές και ισότιμες σχέσεις», επεσήμανε ο Ρώσος πρεσβευτής, δηλώνοντας «αισιόδοξος».

Την επιστροφή του Ρώσου και του Αμερικανού πρεσβευτή στις θέσεις τους ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν στη Γενεύη, μία από τις λίγες συγκεκριμένες αποφάσεις των συνομιλιών τους.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον επιδεινώθηκαν μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καθώς ο Δημοκρατικός κατηγορεί τη Ρωσία για σειρά κυβερνοεπιθέσεων και παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία ανακάλεσε τον Μάρτιο τον Αντόνοφ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του «δολοφόνο». Ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Σάλιβαν ανακοίνωσε ένα μήνα αργότερα ότι επιστρέφει στην Ουάσινγκτον επίσης για διαβουλεύσεις.

Ο Σάλιβαν επεσήμανε από την πλευρά του ότι «σύντομα» θα επιστρέψει στη Μόσχα.

«Έπειτα από μια σημαντική συνάντηση κορυφής, ανυπομονώ να επιστρέψω σύντομα στη Μόσχα», δήλωσε σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση στο Twitter του εκπροσώπου της αμερικανικής πρεσβείας. Ο ίδιος αναφέρθηκε «στη στρατηγική σταθερότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση με τη Ρωσία» ως βασικούς άξονες της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης