O Ρουμάνος διπλωμάτης Κορνέλ Φερούτα θα ηγηθεί της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έως ότου τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν ποιος/ποια θα διαδεχθεί σε μόνιμη βάση τον αποθανόντα γενικό διευθυντή Γιουκίγια Αμάνο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Με σκοπό «να διασφαλίσει μια συντεταγμένη και απρόσκοπτη λειτουργία» του οργανισμού, ο Φερούτα, στενός συνεργάτης του Γιουκίγια Αμάνο, ανέλαβε προσωρινά την ηγεσία της IAEA έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου διοικητών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η IAEA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η IAEA ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο επικεφαλής της για δέκα χρόνια Γιουκίγια Αμάνο απεβίωσε στις 18 Ιουλίου σε ηλικία 72 ετών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κενό ηγεσίας σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον, πέρυσι, να αποχωρήσει από μια διεθνή συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Μέχρι τώρα επικεφαλής συντονιστής του γραφείου του γενικού διευθυντή, ο Φερούτα, 43 ετών, κατείχε τα τελευταία δέκα χρόνια διάφορες θέσεις στην υπηρεσία, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Βιέννη.

Το συμβούλιο διοικητών της IAEA, που αποτελείται από 35 χώρες-μέλη, άρχισε την Πέμπτη να εξετάζει ένα σχέδιο χρονοδιαγράμματος για τον διορισμό του διαδόχου του Αμάνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία διορισμού του γενικού διευθυντή, που σε κανονικές συνθήκες διαρκεί περίπου έναν χρόνο, μπορεί να επισπευσθεί προκειμένου ο διάδοχος του Αμάνο να αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο του 2020, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην υπηρεσία.

Η IAEA, στην οποία συμμετέχουν 171 χώρες-μέλη, έχει κεντρικό ρόλο στον αγώνα κατά της διάδοσης των πυρηνικών επιτρέποντας να επαληθευθεί το κατά πόσον οι χώρες-μέλη της Συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης