Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο Ισπανός σεφ, Φεράν Αντριά, ανακοίνωσε το κλείσιμο του El Bulli, του εστιατορίου λίγο έξω από την Βαρκελώνη που έγινε διάσημο για την μοριακή του γαστρονομία.

«Το Εl Βulli δεν θα σερβίρει κανένα γεύμα το 2012 και το 2013», είχε πει το 2011, αλλά σήμερα σπεύδει να διορθώσει, τρόπον τινά, την προηγούμενη διατύπωση του λέγοντας «το Εl Βulli δεν έκλεισε ποτέ» και να ανακοινώσει την λειτουργία της BulliPedia, ενός ηλεκτρονικού αρχείου της παγκόσμιας γαστρονομικής ιστορίας, το οποίο φιλοδοξεί να περιέχει έναν ωκεανό πληροφοριών για την υψηλή κουζίνα και την παραγωγή τροφίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Καταλανός Αντριά και η ομάδα του προχώρησαν στην δημιουργία αυτής της βάσης γαστρονομικών δεδομένων, στα πρότυπα της Wikipedia, προκειμένου να προσφέρουν ένα επιπλέον εργαλείο δουλειάς κι έρευνας σε όλους τους επαγγελματίες του χώρου ανά τον κόσμο. Το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης έχει την αιγίδα και τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος, με τα λήμματα να πληροφορούν τον επισκέπτη της βάσης δεδομένων πώς να αποκτήσει ένα τρόφιμο, πώς να το μαγειρέψει και πώς να το προφέρει σε άλλες γλώσσες.

Η Bullipedia εντάσσεται στο elBulli Foundation, ένα ερευνητικό κέντρο γαστρονομίας που θα αρχίσει να λειτουργεί το 2014 και στόχος του θα είναι η δημιουργία νέων, καινοτομικών πιάτων και συνταγών, η ανάπτυξη νέων τεχνικών και μεθόδων επεξεργασίας και κυρίως η στήριξη και κινητοποίηση των επαγγελματιών του χώρου.

Το ερευνητικό κέντρο θα είναι υπεύθυνο επίσης για την ίδρυση του «elBulli 1846», ενός μουσείου για την παγκόσμια γαστρονομία – και φυσικά την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο διάσημος σεφ. Το «1846» του τίτλου, αναφέρεται στον αριθμό των συνταγών που έχει επινοήσει ο Αντριά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισπανός σεφ, εδώ και αρκετά χρόνια, απορρίπτει για τις μαγειρικές δημιουργίες του τον χαρακτηρισμό «μοριακή γαστρονομία», προτιμώντας τους χαρακτηρισμούς «αβανγκάρντ κουζίνα» ή «αποδομητική» (deconstructivist) κουζίνα» και προτείνοντας στους πελάτες του να δουν πόσο εύκολο είναι να μαγειρέψεις, ακολουθώντας τις συμβουλές του στο βιβλίο «Α Day Αt Εl Βulli» («Μια μέρα στο Εl Βulli»).

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αντριά είναι ο πλέον επιδραστικός σεφ παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια», επισημαίνει ο αμερικανός Γκραντ Ασατζ, μαθητής του Αντριά και ένας από τους διασημότερους σεφ του κόσμου, ενώ η αναγνώριση των συναδέλφων προς το ταλέντο του Αντριά δεν φαίνεται μόνο από τα τρία αστέρια «Michelin» με τα οποία έχει βραβευθεί από το 1983 ως σήμερα, αλλά και από την πρόσφατη δήλωση του Ραφαέλ Ανσόν, προέδρου της Βασιλικής Ακαδημίας Γαστρονομίας της Ισπανίας, ότι «τα 15-20 καλύτερα εστιατόρια της Ισπανίας οφείλουν κάτι στον Φεράν Αντριά, ενώ το ίδιο μάλλον ισχύει και για εστιατόρια εκτός Ισπανίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης