Από… «μέσα» φαίνεται πως κατέρρευσε σχέδιο της Αλ Κάιντα στην Υεμένη που είχε στόχο την πραγματοποίηση επίθεσης αυτοκτονίας, αντίστοιχης με εκείνης του 2009, όταν ένας νεαρός προσπάθησε να ανατινάξει αεροσκάφος της Northwest Airlines Corp., έχοντας προηγουμένως κρύψει έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο εσώρουχό του.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η CIA κατάφερε να φθάσει στα ίχνη των δραστών, αξιοποιώντας πληροφορίες «συνδέσμου» της μέσα από την οργάνωση. Ο «διπλός» πράκτορας κατάφερε να μάθει την ακριβή τοποθεσία του εκρηκτικού μηχανισμού, δίνοντας πολύτιμα στοιχεία στις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. και της Σαουδικής Αραβίας. Αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστεί και να κατασχεθεί ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος και εξετάζεται πλέον από μέλη του FBI στη Βιρτζίνια των Η.Π.Α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απώτερος στόχος των μελετών είναι να αναλυθεί η συνδεσμολογία και τα συστατικά που περιέχει προκειμένου να βρεθεί τρόπος εντοπισμού παρόμοιων συσκευών στο μέλλον από τους ανιχνευτές των αεροδρομίων, ακόμα κι αν αυτές έχουν τοποθετηθεί στα απόκρυφα επίδοξων δραστών. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επανέλαβε την Τρίτη πως σε κανένα σημείο της επιχείρησης δε δημιουργήθηκε κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

Ο «διπλός» πράκτορας και ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

Οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. έμαθαν τον Απρίλιο πως η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) προετοίμαζε επίθεση αυτοκτονίας σε αεροσκάφος με τη χρήση μιας πιο εξελιγμένης συσκευής σε σχέση με αυτή που είχε χρησιμοποιηθεί, χωρίς επιτυχία, τα Χριστούγεννα του 2009, σε αεροσκάφος που είχε προορισμό το Ντιτρόιτ.

Ο «διπλός» πράκτορας στρατολογήθηκε από τη Σαουδική Αραβία και στάλθηκε στην Υεμένη προκειμένου να διεισδύσει στα άδυτα της οργάνωσης και να παρουσιαστεί ως βομβιστής αυτοκτονίας. Στη συνέχεια, αφού έμαθε την ακριβή τοποθεσία του μηχανισμού, ενημέρωσε τους ανωτέρους του στη Σαναά και την Ουάσινγκτον, οι οποίοι και προχώρησαν στις ανάλογες ενέργειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το CNN, αυτός ο «σύνδεσμος» έδωσε στοιχεία και για το μέρος όπου κρυβόταν ο Νο1 καταζητούμενος στην Υεμένη, Fahd al-Quso, ο οποίος και σκοτώθηκε την Κυριακή στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Η.Π.Α..

Ο Fahd al-Quso εκτιμάται πως βρισκόταν πίσω από την επίθεση στο αμερικανικό καταδρομικό USS Cole (2000) και την αποτυχημένη απόπειρα στο επιβατηγό αεροσκάφος (2009). Είχε επικηρυχθεί για 5 εκατ. δολάρια.

«Επαρκή τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια»

Σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο σύμβουλος για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων του Λευκού Οίκου, John Brennan εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθούν παρόμοιες επιθέσεις, υπογραμμίζοντας πως σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης για τον εντοπισμό της βόμβας, η κατάσταση βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο.

«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε πως τα μέτρα που έχουμε λάβει θα αποτρέψουν τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στο μέλλον», εξήγησε την Τρίτη σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Παράλληλα, τόνισε πως ακόμα κι αν η βόμβα δεν εντοπιζόταν έγκαιρα από τις μυστικές υπηρεσίες δε θα μπορούσε να περάσει από τον έλεγχο των διεθνών αεροδρομίων.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Απέτρεψαν βομβιστική επίθεση σε αεροπλάνο στο παρά… πέντε, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Μαΐου 2012, 00:18

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης