Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός κατηγόρησε σήμερα τον συριακό στρατό ότι τον Δεκέμβριο έκανε χρήση τοξικών αερίων σε μια επίθεση εναντίον της Νταράγια, μιας πόλης κοντά στη Δαμασκό που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και πολιορκείται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η επίθεση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Συνασπισμός καλεί επίσης «τη διεθνή κοινότητα και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να ερευνήσουν τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών προϊόντων στην επίθεση αυτή».
Επίσης επισημαίνει ότι «θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», αν η παραβιάστηκε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, η οποία υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένα μέλος του τοπικού συμβουλίου αντιπολίτευσης στη Νταράγια δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν τοξικά αέρια στις 13 Δεκεμβρίου. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του αμέσως και δύο ακόμη υπέκυψαν στη συνέχεια.

Τα συμπτώματά τους περιελάμβαναν «σπασμούς, διαστολή της ίριδας του ματιού και αφρούς γύρω από το στόμα», εξήγησε το μέλος αυτό, διευκρινίζοντας ότι οι τοπικές ιατρικές υπηρεσίες δεν διέθεταν ούτε φάρμακα ούτε τον εξοπλισμό για να περιθάλψουν τους ανθρώπους αυτούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συριακός στρατός πολιορκεί τη Νταράγια εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Μάχες σημειώνονται συχνά στα περίχωρα της πόλης και οι αεροπορικές επιθέσεις είναι σχεδόν καθημερινές.

Ο Συνασπισμός αναμένεται να πραγματοποιήσει ένα συνέδριο στις 17 Ιανουαρίου προκειμένου να αποφασίσει αν θα λάβει μέρος στη διεθνή διάσκεψη για τη συριακή κρίση, τη λεγόμενη Γενεύη 2, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου στην Ελβετία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΑΜΠ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης