Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε την Πέμπτη πως θα τηρούσε την απόφαση των οργάνων του κόμματός του, εάν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αποφαίνονταν αργότερα εφέτος ότι είναι πλέον καιρός να εγκαταλείψουν τον λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό» υπό τη συντηρητική καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το SPD, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό, θα αναδείξει νέα ηγεσία στο συνέδριό του τον Δεκέμβριο και θα επανεξετάσει τη στάση του ως προς τον συνασπισμό με τη Δεξιά. Ο Σολτς συγκαταλέγεται στους κυριότερους υποψηφίους για την ηγεσία της ιστορικής παράταξης της γερμανικής Κεντροαριστεράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών ανήκει σε εκείνους στο κόμμα του που τάσσονται υπέρ της παραμονής στον συνασπισμό με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), που το SPD συμφώνησε μάλλον απρόθυμα να συγκροτηθεί μετά την οδυνηρή ήττα που γνώρισε στις εκλογές του 2017. Ωστόσο, μια όχι ευκαταφρόνητη μερίδα της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, απαυδισμένη με την υποστήριξη των επιλογών της καγκελαρίου, ζητεί επίμονα το κόμμα να περάσει στην αντιπολίτευση και να ανασυνταχθεί.

«Θα γίνει μια αξιολόγηση», κατόπιν, «τον Δεκέμβριο, το κόμμα θα πάρει μια απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε» και «όλοι μας θα πρέπει να πειθαρχήσουμε σε αυτήν την απόφαση, συμπεριλαμβανομένου και εμού», υπογράμμισε ο Σολτς κατά τη διάρκεια εκπομπής του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF.

Κληθείς να απαντήσει εάν θα εγκατέλειπε τη θέση του στο Υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση που οι σύνεδροι του SPD αποφάσιζαν πως είναι καιρός το κόμμα να αποχωρήσει από τον «μεγάλο συνασπισμό» υπό τη Μέρκελ, ο Σολτς απάντησε: «Το SPD θα αποφασίσει ποιον δρόμο θα πάρουμε και αυτή η απόφαση θα ισχύσει για όλους μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το SPD έχει μείνει χωρίς αρχηγό αφότου η Αντρέα Νάλες υπέβαλε την παραίτησή της τον Ιούνιο, μετά τη βαριά ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές.

Ο Σολτς πέρασε στην άμυνα, όταν άλλος δημοσιογράφος, που συμμετείχε στη συζήτηση, είπε πως οι βουλευτές του SPD θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφασίσουν να μη δώσουν στα κομματικά μέλη το δικαίωμα να επανεξετάσουν τη συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ταχθούν υπέρ της αποχώρησης.

Δημοσκόπηση που μετέδωσε το ZDF χθες κατέδειξε ότι το 52% των μελών των Σοσιαλδημοκρατικών θεωρεί πως το καλύτερο για το κόμμα θα ήταν να παραμείνει στον «μεγάλο συνασπισμό» έως το τέλος της εντολής του, το 2021. Το 45%, απεναντίας, θεωρεί πως το SPD πρέπει να τον εγκαταλείψει, κάτι που θα οδηγούσε είτε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών είτε στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η ίδια έρευνα, όπως και άλλες, φέρει τη συντηρητική παράταξη της Μέρκελ να αναδεικνύεται μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Γερμανία σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, με τους Πράσινους στη δεύτερη θέση σε μικρή απόσταση και το SPD τρίτο, με ποσοστό λίγο υψηλότερο από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η κούρσα για την ηγεσία του SPD άρχισε την Τετάρτη, με 17 υποψηφίους. Κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης εκστρατείας, οι υποψήφιοι θα λάβουν μέρος σε 23 συνεδριάσεις τοπικών οργανώσεων του κόμματος μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα του συνεδρίου αναμένεται να γίνει γνωστό την 26η Οκτωβρίου. Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει πάνω από τις μισές ψήφους των μελών, θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης