Συνταντήσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Γενεύη για την Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, 22:40
Συνταντήσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Γενεύη για την Συρία
Ο απερχόμενος ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, σε μια προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στον ενδοσυριακό πολιτικό διάλογο, προγραμματίζει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας (εγγυήτριες χώρες βάσει της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστανά) για να συζητήσει το ζήτημα της σύστασης συνταγματικής επιτροπής για την Συρία. Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του στην Γενεύη.

«Οι προσπάθειες για την σύσταση συνταγματικής επιτροπής αποτελούν αντικείμενο συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι θα συναντηθεί στην Γενεύη με τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας «καθώς ολοκληρώνει τις εκτιμήσεις του για τις δυνατότητες που υπάρχουν να συσταθεί μια άξια εμπιστοσύνης, σταθμισμένης και αποκλειστικής συνταγματικής επιτροπής η οποία θα εκπροσωπηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 20 Δεκεμβρίου».

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι ο κατάλογος με τα μέλη της Συριακής συνταγματικής επιτροπής είναι έτοιμος και θα τον παρουσιάσουν στον Ντε Μιστούρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία. Στο Συνέδριο για τον εθνικό διάλογο στην Συρία που είχε πραγματοποιηθεί στο Σότσι στις 30 Ιανουαρίου, είχε αποφασισθεί η σύσταση της συνταγματικής επιτροπής, η οποία θα καταθέσει προτάσεις με τροπολογίες που θα πρέπει να γίνουν στο σύνταγμα της Συρίας.

Πηγή:ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, 22:40