Σε μία νέα προσπάθεια να απαντήσει στο ερώτημα αν υπάρχει εξωγήινη ζωή θα επιδοθεί ο Στίβεν Χόκινγκ, στην πλέον φιλόδοξη αναζήτηση για τον εντοπισμό πολιτισμών σε άλλους πλανήτες που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διάσημος Βρετανός επιστήμονας αναλαμβάνει ρόλο επιστημονικού συμβούλου, ενώ το εγχείρημα χρηματοδοτεί ο Ρώσος μεγιστάνας Γιούρι ΜίλνερΣτο πλαίσιο του εγχειρήματος αυτού, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της οργάνωσης Breakthrough Initiatives της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών του Λονδίνου και θα διαρκέσει δέκα χρόνια, οι επιστήμονες θα συλλέξουν και θα αναλύσουν ραδιοσήματα από ένα εκατομμύριο άστρα που βρίσκονται στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη.

Ο προϋπολογισμός του μεγαλεπήβολου πρότζεκτ ανέρχεται στο ποσό των 100 εκατ. δολαρίων (92 εκατ. ευρώ), και θα καλυφθεί από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ, ενώ ο διάσημος Βρετανός θα αναλάβει ρόλο επιστημονικού συμβούλου.

Οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να βρουν εξωγήινους πολιτισμούς, εξελιγμένους σε τέτοιο βαθμό που να χρησιμοποιούν ραδιοτηλεπικοινωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρότζεκτ ξεκινά σε μία εποχή όπου η πρόοδος της τεχνολογίας έχει αυξήσει δραστικά τις δυνατότητες των επιστημόνων. Ενδεικτικό είναι πως η ερευνητική ομάδα θα μπορεί να καταγράφει παράλληλα δισεκατομμύρια εκπομπές και θα «σαρώσει» 10πλάσια περιοχή συγκριτικά με το SETI. Σύμφωνα με τον Γιούρι Μίλνερ, έτσι θα «αφουγκραστεί» τον Γαλαξία μας, αλλά και τους 100 πλησιέστερους σε αυτόν γαλαξίες.

«Για να καταλάβουμε το σύμπαν, πρέπει να γνωρίζουμε τις ιδιότητες των ατόμων, των δυνάμεων που τα ενώνουν, τη γέννηση και τον θάνατο των αστέρων, τον χορό των γαλαξιών ή τα μυστικά των μελανών οπών. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό, αφού αυτές οι ιδέες δεν εξηγούν τα πάντα. Μπορούν να εξηγήσουν το φως των άστρων, όχι όμως και το φως που εκπέμπουμε από τη Γη», ανέφερε, από την πλευρά του ο Στίβεν Χόκινγκ.

«Πιστεύουμε πως η ζωή δημιουργήθηκε αυθόρμητα στον πλανήτη μας, επομένως σε ένα άπειρο σύμπαν, πρέπει να έχει εμφανισθεί και αλλού. Συνεπώς, κάπου στον κόσμο, ίσως υπάρχει κάποια νοήμων μορφή ζωής, η οποία να βλέπει το φως μας και να ξέρει τι σημαίνει. Ή μήπως το φως αυτό περιπλανιέται σε έναν κόσμο χωρίς ζωή, κάτι που σημαίνει πως στον βράχο μας ανακάλυψε το σύμπαν την ύπαρξή του; Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ερώτημα», πρόσθεσε ο Βρετανός επιστήμονας.

Ο Ρώσος μεγιστάνας Γιούρι Μίλνερ σπούδασε φυσικός και εγκατέλειψε το διδακτορικό που είχε ξεκινήσει στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, σπουδάζοντας στη συνέχεια οικονομικά στις ΗΠΑ. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Μίλνερ κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος, κυρίως μέσω επενδύσεων σε startup που εξελίχθηκαν σε ιντερνετικούς κολοσσούς, όπως Facebook, το Twitter και το Groupon.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης