Σε ένα γεωπολιτικό μπρα-ντε-φερ εξελίσσεται η κρίση στη Βενεζουέλα με τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον να διαδραματίζουν ρόλο επιδιαιτητή στις εσωτερικές εξελίξεις σε μια σπαρασσόμενη χώρα. Στο παιχνίδι συμμετέχουν και τρίτες δυνάμεις όπως η Κούβα, η Κολομβία και η Βραζιλία η οποία λόγω όγκου και ισχύος παίζει καταλυτικό ρόλο. Η κρίση στη Βενεζουέλα εξελίσσεται σε μια στιγμή που έχουν πάρει φωτιά οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Η άνοδος αυτή του  μαύρου χρυσού εξηγείται από τρεις παράλληλες διεθνείς κρίσεις. Την κρίση στη Βενεζουέλα, την κρίση στο Ιράν με το αυστηρότατο αμερικανικό εμπάργκο και βεβαίως την κρίση στη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα γεωπολιτικό μπρα-ντε-φερ εξελίσσεται η κρίση στη Βενεζουέλα με τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον να διαδραματίζουν ρόλο επιδιαιτητή στις εσωτερικές εξελίξεις σε μια σπαρασσόμενη χώραΥπ΄ αυτές τις συνθήκες οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι κολοσσοί εμπορίας πετρελαιοειδών παρακολουθούν βήμα-βήμα τις κρίσεις αυτές επιχειρώντας τη μέγιστη δυνατή συγκομιδή κερδών στα διεθνή χρηματιστήρια. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου συνεχίζεται παρά τη δέσμευση της Σ. Αραβίας και των Αραβικών Εμιράτων να εξισορροπήσουν τις απώλειες στην παγκόσμια παραγωγή ρίχνοντας στην αγορά επιπλέον ποσότητες μαύρου χρυσού. Την ίδια ώρα η υπερπαραγωγή του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου δεν αρκεί για να εξισορροπήσει την αγορά αργού τα διυλιστήρια των μεγάλων χωρών όπως της Ιαπωνίας και της Ινδίας αδυνατούν να διυλίσουν το ελαφρύ αμερικανικό πετρέλαιο.

Η παραπάνω εικόνα συνδυάζεται και με τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση σε όλους τους τομείς μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Αν ο πυρήνας αντιπαράθεσης είναι η Ουκρανία οι επιπτώσεις αυτής της γεωπολιτικής κόντρας είναι ορατές σχεδόν σε όλον τον πλανήτη, είτε δηλαδή στην ανατολική Μεσόγειο, είτε στη Βόρειο Αφρική είτε ακόμη και στη Λατινική Αμερική.

Είναι προφανές πως ο ρωσικός παράγων στο Καράκας επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές του Νικολάς Μαδούρο την ώρα που η διακυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί πάση θυσία την ανατροπή του «Τσαβισμού» στη Βενεζουέλα, επικουρούμενη από τις φίλιες κυβερνήσεις της Κολομβίας και της Βραζιλίας. Με λίγα λόγια η σπαρασσόμενη Βενεζουέλα είναι στο επίκεντρο ενός θεάτρου πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με στόχο γεωπολιτικά κέρδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί του εδάφους τώρα. Ο στρατός της Βενεζουέλας μετά από περίπου 48 ώρες συνεχών διαδηλώσεων και συγκρούσεων στο Καράκας φαίνεται να παραμένει πιστός στο καθεστώς Μαδούρο. Ως εκ τούτου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό απέτυχε να χρησιμοποιήσει μονάδες του στρατού προκειμένου να ανατρέψει ή να υποχρεώσει σε πολιτική υποχώρηση τον Νικολάς Μαδούρο. Παρόλα αυτά οι δρόμοι στο Καράκας εξακολουθούν να είναι ένα θέατρο μαχών μεταξύ αστυνομίας, παραστρατιωτικών μονάδων και πολιτών, με αποτέλεσμα να έχει καταγραφεί ανεπίσημα ένας θάνατος νεαρής κοπέλας από σφαίρα και να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο τουλάχιστον 172 πολίτες.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν από τις κάμερες των φωτορεπόρτερ την 1η Μαΐου στο Καράκας καταδείκνυαν την αγριότητα των συγκρούσεων με αποκορύφωμα το λευκό τεθωρακισμένο της αστυνομίας να παρασύρει διαδηλωτές των οποίων η τύχη τελικά παραμένει άγνωστη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg η στάση του Νικολάς Μαδούρο αποτελεί αίνιγμα. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας για κάποιον λόγο εξακολουθεί να διατηρεί στο απυρόβλητο τον αντίπαλό του Χουάν Γκουαϊδό. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι Ρώσοι συνομιλητές του Νικολάς Μαδούρο τον έχουν συμβουλεύσει να αφήσει τον Γκουαϊδό να υπομείνει την φυσιολογική πολιτική φθορά που μέσω των συνεχών αποτυχημένων ενεργειών του να ανατρέψει το καθεστώς.

 

Φαίνεται πως αυτή η «συμβουλή» έχει πιάσει τόπο. Όντως ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό τα τελευταία 24ωρα έχει ταυτιστεί πλήρως με το πλέον συντηρητικό κομμάτι των κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής αλλά και εκείνους τους ακραίους παράγοντες της διακυβέρνησης Τραμπ. Είναι φανερό δε πως οι χώρες – μέλη της ΕΕ, συλλογικά ή κατά μόνας, αποφεύγουν τα τελευταία 24ωρα να πάρουν θέση έναντι των εξελίξεων στο Καράκας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως η πολιτική εικόνα στη Βενεζουέλα είναι άκρως συγκεχυμένη. Ένα δεύτερο στοιχείο επιτείνει τη σύγχυση. Ο Λεοπόλδος Λοπέζ, γνωστός οικονομολόγος και μέντορας του Χουάν Γκουαϊδό ο οποίος βρισκόταν υπό καθεστώς κατ’ οίκον κράτησης πριν από δύο ημέρες και φαίνεται να απελευθερώθηκε από ένοπλη ομάδα στρατιωτικών, κατέφυγε στην ισπανική πρεσβεία στο Καράκας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης