«Ο νιγηριανός στρατός θα ανακαταλάβει σε ένα μήνα τις πόλεις που ελέγχει η Μπόκο Χαράμ»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015, 00:00
«Ο νιγηριανός στρατός θα ανακαταλάβει σε ένα μήνα τις πόλεις που ελέγχει η Μπόκο Χαράμ»
Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, υποψήφιος και πάλι στις προεδρικές εκλογές της 28ης Μαρτίου, δήλωσε την Παρασκευή ότι ελπίζει ο στρατός της χώρας να έχει ανακαταλάβει σε διάστημα ενός μήνα όλες τις πόλεις που έχει καταλάβει η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στα βορειοανατολικά.

Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δηλώσεις αυτές του Τζόναθαν ενδέχεται να είναι κάπως βιαστικές, καθώς η Μπόκο Χαράμ απέδειξε τις τελευταίες ημέρες ότι είναι ακόμη σε θέση να διεξάγει επιθέσεις και αιματηρές επιδρομές.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος: Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο από έναν μήνα για να ανακαταλάβουμε όλες τις περιοχές που έχουν πέσει στα χέρια τους», δήλωσε ο Νιγηριανός πρόεδρος στο BBC. «Η Μπόκο Χαράμ αποδυναμώνεται μέρα με την ημέρα», πρόσθεσε.

Ο νιγηριανός στρατός, που έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις επειδή δεν κατάφερενα αντιμετωπίσει την ισλαμιστική εξέγερση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 13.000 ανθρώπων τα τελευταία έξι χρόνια, ανακοίνωσε τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά επιτυχιών άνευ προηγουμένων στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Μέχρι τώρα, οι Νιγηριανοί στρατιώτες, με ελλιπή εξοπλισμό και χωρίς κίνητρο, κατηγορούνταν συχνά από τον τοπικό πληθυσμό ότι τρέπονταν σε φυγή μόλις εξαπέλυαν επίθεση τα μέλη της Μπόκο Χαράμ, που πολύ συχνά διέθεταν καλύτερα μέσα.

Ο Τζόναθαν παραδέχθηκε στη συνέντευξή του ότι μέχρι τώρα ο στρατός αντιμετώπιζε ελλείψεις.
Η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Νιγηρία τον Φεβρουάριο με την υποστήριξη του Τσαντ, του Καμερούν και του Νίγηρα και με τη βοήθεια ξένων μισθοφόρων επέτρεψε, σύμφωνα με τον νιγηριανό στρατό, να εκδιωχθούν οι ισλαμιστές από δύο από τις τρεις πολιτείες που είχαν καταλάβει στα βορειοανατολικά, τη Γιόμπε και την Ανταμάουα.

Η πολιτεία Μπόρνο, ιστορικό προπύργιο της Μπόκο Χαράμ και η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την ισλαμιστική οργάνωση, αναμένεται να απελευθερωθεί «σύντομα», όπως δεσμεύθηκε ο στρατός.
Εξάλλου πολλές στρατηγικής σημασίας πόλεις, όπως η Μπάμα και η Ντίκουα, είναι μεταξύ των 36 που έχουν ανακαταληφθεί από τον στρατό, ενώ μόνο τρεις πόλεις παραμένουν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Παρόλα αυτά η Μπόκο Χαράμ, η οποία πρόσφατα δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Χαλιφάτο, απέδειξε για μία ακόμη φορά αυτή την εβδομάδα ότι θα είναι δύσκολο να ηττηθεί με την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της πόλης Γκαμπόρου, όπου σκοτώθηκαν 11 πολίτες.

Την πόλη αυτή, που βρίσκεται στην πολιτεία Μπόρνο πολύ κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, ανακατέλαβε ο στρατός του Τσαντ, όμως οι στρατιώτες αυτοί γρήγορα αποσύρθηκαν χωρίς να αντικατασταθούν από νιγηριανά στρατεύματα, καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015, 00:00