Ο τόνος της φωνής επηρεάζει τον τρόπο που επιλέγουμε τους ηγέτες μας!

Ο τόνος της φωνής επηρεάζει τον τρόπο που επιλέγουμε τους ηγέτες μας!
Οι άνθρωποι προτιμούν ηγέτες που έχουν βαθιές, αρρενωπές φωνές, ακόμη και στις περιπτώσεις που τους ηγετικούς ρόλους αναλαμβάνουν γυναίκες.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας και το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Παλαιότερες μελέτες είχαν πράγματι δείξει ότι και τα δύο φύλα προτιμούν για ηγέτες άτομα που διαθέτουν βαθιά φωνή. Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι η προτίμηση αυτή ισχύει και για τις θέσεις ηγεσίας που παραδοσιακά κατέχουν γυναίκες.

Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις εκλογών σχετικά με δύο ηγετικές θέσεις που συνηθίζουν να κατέχουν γυναίκες, του προέδρου στην Ένωση Γονέων - Δασκάλων στο σχολείο και του μέλους στο σχολικό συμβούλιο. Οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να ακούσουν ζευγάρια υποψηφίων που είχαν διαφορετικό τόνο στη φωνή να λένε τη φράση: «Σας ζητώ να με ψηφίσετε αυτόν τον Νοέμβριο». Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν πως και τα δύο φύλα έδειξαν την προτίμησή τους στις γυναίκες υποψηφίους που είχαν αρρενωπή φωνή.

Αναφορικά με τους άνδρες υποψηφίους, οι γυναίκες δεν έκαναν διάκριση μεταξύ των υψηλών και των χαμηλών φωνών, σε αντίθεση με τους άνδρες εθελοντές, που έδειξαν και πάλι την προτίμησή τους στις βαθιές φωνές.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Κέισι Κλόφσταντ, εξήγησε πως «συχνά δεν αξιολογούμε τον βαθμό που η βιολογία μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο τόνος της φωνής, που αποτελεί ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τους ηγέτες μας».

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012, 14:39