Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Νότια Κορέα δεν θα προχωρούσε στην άρση κυρώσεων που επιβάλλει σε βάρος της Βόρειας Κορέας χωρίς την έγκριση της κυβέρνησής του.
Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης Κανγκ Γκιάουνγκ-χα φάνηκε να υπαναχωρεί από προηγούμενη δήλωσή της, με βάση την οποία η Σεούλ εξέταζε το ενδεχόμενο να προχωρήσει μονομερώς στην άρση ή την άμβλυνση κάποιων τιμωρητικών μέτρων.
Με τη δήλωση του αυτή, ο Τραμπ ουσιαστικά επανέλαβε την επίσημη, κοινή θέση της Ουάσινγκτον και της Σεούλ, ότι θα συμβαδίζουν απόλυτα στις κινήσεις τους έναντι της Βόρειας Κορέας.
Ο Τραμπ αξιώνει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ έως ότου ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίησή της, στο πλαίσιο της λεγόμενης εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» που ασκεί η Ουάσινγκτον.
Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΥΠΕΞ Κανγκ είπε τοποθετούμενη στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο ότι η Σεούλ δεν αποκλείει την άρση κάποιων κυρώσεων, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν θα το κάνουν χωρίς τη δική μας έγκριση. Δεν κάνουν τίποτα χωρίς τη δική μας έγκριση».

Η Κανγκ δήλωσε την Τετάρτη πως η Σεούλ θα μπορούσε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή μονομερώς, για να ενθαρρύνει την Πιονγκγιάνγκ να επιταχύνει τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης. Ωστόσο, αργότερα φάνηκε να υπαναχωρεί, αφού επικρίθηκε έντονα από Νοτιοκορεάτες συντηρητικούς κοινοβουλευτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης