Ο Ντόναλντ Τραμπ αρχίζει σήμερα την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα συναντήσει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τη βασίλισσα Ελισάβετ, ένα ταξίδι στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολλές διαδηλώσεις εναντίον του.

Η επίσκεψη θα έχει ως κύριο θέμα τους εμπορικούς δεσμούς με το Λονδίνο, το οποίο επιθυμεί διακαώς να υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουάσινγκτον μετά το Brexit τον Μάρτιο 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει ισχυρότερη συμμαχία από την ειδική σχέση μας με τις ΗΠΑ και δεν θα υπάρξει σημαντικότερη συμμαχία τα ερχόμενα χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, παρά τη σειρά των ζητημάτων που έχουν δημιουργήσει προβλήματα σ’ αυτή τη σχέση μετά την άνοδο του δισεκατομμυριούχου στην εξουσία.

«Αυτή την εβδομάδα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε αυτή τη μοναδική εμπορική σχέση και να αρχίσουμε συνομιλίες για τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώσουμε μια ενισχυμένη, φιλόδοξη και βιώσιμη εμπορική σύμπραξη», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βρετανία Γούντι Τζόνσον διαβεβαίωσε πως ο Τραμπ θέλει «να συνάψει μια διμερή συμφωνία» και μάλιστα «γρήγορα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα) προερχόμενος από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου απαίτησε από τους Ευρωπαίους να αυξήσουν σημαντικά τον αμυντικό προϋπολογισμό τους και επιτέθηκε με σφοδρότητα στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Έπειτα από μια στρατιωτική τελετή, ο αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει με τη σύζυγό του Μελάνια σε ένα δείπνο στο Ανάκτορο Μπλενχάιμ, μια επιβλητική εξοχική κατοικία κοντά στην Οξφόρδη, στην οποία γεννήθηκε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Μεταξύ των προσκεκλημένων περιλαμβάνονται πολυάριθμοι εκπρόσωποι του οικονομικού κόσμου.

Το ζευγάρι θα περάσει την πρώτη νύκτα στο Ουίνφιλντ Χάουζ, την κατοικία του αμερικανού πρεσβευτή που βρίσκεται στο Ρίτζεντ Παρκ του Λονδίνου.

Πολλές διαδηλώσεις εναντίον της επίσκεψής του έχουν προγραμματισθεί κοντά στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ καθώς και στο Λονδίνο, όπου οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν από το απόγευμα κοντά στο Ουίνφιλντ Χάουζ. Σκοπεύουν να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο και να μεταδώσουν από μεγάφωνα τα κλάματα των παιδιών που κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές αφού έφθασαν παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλες συγκεντρώσεις οργανώνονται σ’ όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η μεγαλύτερη αναμένεται αύριο, Παρασκευή, το απόγευμα στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πρόκειται να συγκεντρωθούν για να καταγγείλουν τη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ, τον «σεξισμό» του και το γεγονός ότι είναι ένας «αρνητής» της κλιματικής αλλαγής.

Το πρωί, ένα γιγάντιο μπαλόνι που θα αναπαριστά τον Τραμπ με πάνα θα βρεθεί στον ουρανό κοντά στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύεται σήμερα, 77% των Βρετανών έχουν αρνητική γνώμη για τον αμερικανό πρόεδρο, 74% τον θεωρούν σεξιστή και 63% ρατσιστή. Σχεδόν τα μισά (49%) από τα 1.648 πρόσωπα που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι η βασίλισσα δεν θα έπρεπε να τον δεχθεί. Η Ελισάβετ πρόκειται να πάρει τσάι μαζί του αύριο το απόγευμα στον πύργο των Ουίνδσορ.

Ο πρόεδρος θα επισκεφθεί αύριο το πρωί τη φημισμένη στρατιωτική ακαδημία του Σάντχερστ μαζί με την Τερέζα Μέι πριν από τις διμερείς συνομιλίες που θα έχουν στο Τσέκερς, την εξοχική κατοικία των βρετανών πρωθυπουργών που βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ. βορειοδυτικά του Λονδίνου.

Εκτός από το εμπόριο, θέματα των συνομιλιών θα είναι το Brexit, η Ρωσία και η Μέση Ανατολή.

Πάντως ο Τραμπ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον «φίλο» του, τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα δηλώνοντας πως διαφωνεί με την πρωθυπουργό στο θέμα του Brexit. Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την Μέι, σε μια στιγμή που επιχειρεί να επιβεβαιώσει το κύρος της σ’ ένα πολύ διαιρεμένο Συντηρητικό Κόμμα.

Το προεδρικό ζεύγος πρόκειται να περάσει ιδιωτικά το σαββατοκύριακο στη Σκωτία, όπου ο Τραμπ είναι ιδιοκτήτης δύο γηπέδων γκολφ.

Χιλιάδες αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής και το κόστος των μέτρων ασφαλείας αναμένεται να φθάσει από 8 έως 10 εκατομμύρια λίρες (9 έως 11,3 εκατ. ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης