Ο Τραμπ ετοιμάζεται να παρουσιάσει σχέδιο για το Παλαιστινιακό

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 11:31
Ο Τραμπ ετοιμάζεται να παρουσιάσει σχέδιο για το Παλαιστινιακό

Έπειτα από καθυστέρηση τουλάχιστον δύο χρόνων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αποκαλύψει τις επόμενες ημέρες το σχέδιό του για την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνη.

«Είναι σπουδαίο σχέδιο» δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους την Πέμπτη πηγαίνοντας σε πολιτική εκδήλωση στη Φλόριντα. «Είναι ένα σχέδιο που θα λειτουργούσε πραγματικά» είπε, προσθέτοντας ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι Παλαιστίνιοι θέλουν την ειρήνη.

Σημαντικοί πολιτικοί Ισραηλινοί - αλλά όχι Παλαιστίνιοι - έχουν προσκληθεί στον Λευκό Οίκο.

Η πρόταση που αποσκοπεί στην ειρήνευση στην πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων λέγεται ότι είναι δεκάδες σελίδες και έχει να αντιμετωπίσει επίμαχα μακροχρόνια ζητήματα, όπως το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ.

Εντούτοις, αποκαλύφθηκαν ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τις πολιτικές ρυθμίσεις, αν και οι οικονομικές προτάσεις έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Το σχέδιο περιέχει στοιχεία σε μεγάλο βαθμό από τον γαμπρό του Τραμπ και τον σύμβουλό του, Jared Kushner.

Το σχέδιο θα αποκαλυφθεί προτού επισκεφθούν την Τρίτη τον Λευκό Οίκο ο σημερινός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και ο βασικός πολιτικός αντίπαλός του, Μπένι Γκαντς. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence κάλεσε τους αντίπαλους Ισραηλινούς πολιτικούς να συναντηθούν με τον Τραμπ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ.

Οι δύο Ισραηλινοί πολιτικοί βρίσκονται επί του παρόντος -ο καθένας- επικεφαλής εκστρατείας για τις γενικές εκλογές του Μαρτίου - την ιστορική τρίτη ψηφοφορία μέσα σε έναν χρόνο μετά την αποτυχία των πολλαπλών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο δεξιός Νετανιάχου, ο οποίος έχει βυθιστεί σε νομικά προβλήματα, βρήκε στενό πολιτικό σύμμαχο στον Τραμπ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει αποδεχθεί την προσφορά να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, ενώ δεν ήταν σαφές αν ο Γκαντς είχε αποδεχθεί την πρόσκληση.

Αν και οι Ισραηλινοί πολιτικοί θα ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ, δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να συναντήσει και τους δύο ηγέτες μαζί ή μεμονωμένα.

Ισραηλινά ΜΜΕ το αποκαλούν «συμφωνία του αιώνα».

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 12:22