Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «χαρούμενος» την Τετάρτη που «μπόρεσε να βοηθήσει» έναν Αμερικανό υπαξιωματικό, μέλος επίλεκτης μονάδας καταδρομών, που κρίθηκε αθώος στη δίκη του για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ.

«Συγχαρητήρια στον Navy Seal Έντι Γκάλαγκερ, στην υπέροχη σύζυγό του Άντρεα και σε όλη την οικογένειά του. Ξεπεράσατε πολλές δυσκολίες μαζί» ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χαίρομαι που μπόρεσα να βοηθήσω» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αντιμετώπισε με ασυνήθιστα μεγάλη συναισθηματική φόρτιση την τύχη του υπαξιωματικού κι είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να του δώσει χάρη εάν καταδικαζόταν.

Μέλος των SEALs, μονάδας καταδρομών που τυπικά υπάγεται στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Έντουαρντ Γκάλαγκερ αθωώθηκε την Τρίτη στη δίκη του για τον φόνο ενός έφηβου αιχμαλώτου κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο Ιράκ το 2017, αλλά και για δύο απόπειρες φόνου αμάχων με τη χρήση του τουφεκιού ακριβείας του.

Ο υπαξιωματικός δήλωνε εξαρχής αθώος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ είχε διατάξει να αποφυλακιστεί εν όψει της δίκης του.

Ένας συστρατιώτης του που κλήθηκε να καταθέσει, με την κάλυψη της πλήρους ασυλίας, προκάλεσε κατάπληξη στην έδρα και στην αίθουσα δηλώνοντας ότι εκείνος σκότωσε τον νεαρό, αν και αναγνώρισε ότι ο ανώτερός του Γκάλαγκερ είχε πράγματι μαχαιρώσει το θύμα. Ο εισαγγελέας εκτίμησε πως ο στρατιώτης αυτός είπε ψέματα για να καλύψει τον επικεφαλής του, αφού γνώριζε πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση να του ασκηθεί δίωξη.

Ο 40χρονος υπαξιωματικός, που έχει παρασημοφορηθεί επανειλημμένα, δήλωσε πάντως ένοχος στην κατηγορία ότι πόζαρε για σέλφι με το πτώμα του νεαρού μαζί με άλλους στρατιωτικούς, μια ομαδική φωτογραφία που σύμφωνα με τους δικηγόρους του είχε σκοπό να τονώσει το ηθικό των ανδρών της μονάδας του, αλλά η φύση της «μπορεί να καταφέρει πλήγμα» στην εικόνα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Γκάλαγκερ καταδικάστηκε το πρωί της Τετάρτης σε τέσσερις μήνες κράτηση για αυτήν τη φωτογραφία – τη μέγιστη ποινή βάσει του αμερικανικού στρατιωτικού ποινικού κώδικα για τέτοιου είδους πειθαρχικά παραπτώματα – που εξέτισε ήδη, αφού παρέμεινε για 201 ημέρες φυλακισμένος σε ναυτική βάση.

Επίσης, καταδικάστηκε σε στέρηση ενός βαθμού, κύρωση που θα μειώσει το ποσό της σύνταξής του, και στέρηση δύο μισθών, που θα του κοστίσει περίπου 5.400 δολάρια.

Στα μάτια πολλών Αμερικανών ο Γκάλαγκερ είναι ήρωας πολέμου που αδίκως διώχθηκε και δικάστηκε.

Ο υπαξιωματικός αντιμετώπιζε ποινή ισόβιας κάθειρξης εάν καταδικαζόταν για τον φόνο του νεαρού στο Ιράκ ή για τις απόπειρες φόνου.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης